Handlen med ejendomme på det kommercielle ejendomsmarked steg fra 2020 til 2021 med næsten 50 procent og endte på det højeste niveau nogensinde.

Ketchupeffekter, store placeringsbehov og lempelig pengepolitik blev opskriften på det mest hektiske år nogensinde for ejendomsinvestorerne i Danmark. I alt blev der handlet ejendomme for 105 milliarder kr., og det er første gang, ejendomshandlen sniger sig over 100 milliarder kr.

Det fortæller partner og executive director, Peter Winther, der leder Capital Markets hos Colliers, som er Danmarks største erhvervsmægler.

- Allerede tidligt i 2021 kunne vi fornemme, at det ville blive et vanvittigt travlt år på tværs af hele spektret af ejendomsinvesteringer. Økonomien er blevet forbedret med høj vækst og beskæftigelse, renten er ikke steget synderligt og investorerne har trippet for at komme i gang efter en lidt afventende holdning i en del af 2020. Så der har været høj aktivitet med både nationale, internationale og lokale ejendomsinvestorer – og ikke kun i København, udtaler han.

RADON - sikring, kontrol, lovkrav og udbedring. Kurset afholdes den 3. februar 2022.

Peter Winther tilføjer dog, at det især har været de udenlandske investorer, som har været i offensiven og taget mange af de helt store transaktioner. Helt konkret udgjorde de 52 procent af de samlede investeringer i 2021, og Colliers har af samme årsag oprettet afdelingen International Client Desk til udelukkende at betjene kunderne fra udlandet.

Fordobling i handler inden for industri- og logistikejendomme
Som forventet blev boligejendomme, der betragtes som sikre core-investeringer, med 55 procent af den samlede transaktionsvolumen investorernes fortrukne segment. Næststørst var kontorejendomme med cirka 18 procent af den samlede volumen.

Køge: De store projekter. Konferencen afholdes den 8. februar 2022.

Det procentuelt største hop skete dog indenfor industri- og logistikejendomme, hvor transaktionsvolumen blev fordoblet i forhold til 2020 til omkring 13 milliarder kr. Her gav pandemien og en eksplosion i nethandlen et ekstra skub i efterspørgslen, som ikke kunne matches af udbuddet.

Og rekorderne fortsatte: Antallet af ejendomshandler til over 500 millioner kr. steg med 150 procent. Her var det igen investorer fra udlandet, som tog den største bid af lagkagen – 77 procent for at være helt præcis.

Vejle: De store projekter. Konferencen afholdes den 10. marts 2022.

- De store transaktioner drives i høj grad af internationale investorer. De tænker langsigtet og har fokus på core-investeringer. De kigger mod Danmark, fordi vi fortsat bliver betragtet som et såkaldt safe haven med en stabil økonomi og sikre afkast. Så gør det ikke så meget, af startafkastkravet kryber under 3 procent, som det faktisk blev tilfældet i flere segmenter, siger Peter Winther.

Han tilføjer, at samtlige ejendomshandler, der inden for industri og logistik var over 500 millioner kr., havde internationale investorer som køber.

High-end boliger. Konferencen afholdes den 1. marts 2022.

I 2022 vil fokus på grønne investeringer stige
Også i 2022 forventer Peter Winther, at de samfundsøkonomiske forhold vil skabe gunstige forhold for en meget høj kadence og allokering af penge til ejendomsinvesteringer.

En undersøgelse fra Colliers’ europæiske organisation gennemført i efteråret 2021 viser samtidig, at vi kan forvente en række nye tendenser i investeringerne fra de største, internationale investorer. Her svarer 75 procent, at de vil integrere grønne mål i deres ejendomsinvesteringer, dels som et led i egen strategi men også for at fremtidssikre deres kunders investeringer. Samtidig forventer de at lægge flere investeringer i nye og moderne kontorejendomme i de større byer, mens ældre og utidssvarende kontorlokaler afskaffes i porteføljerne.

Silkeborg: De store projekter. Konferencen afholdes den 24. marts 2022.

Den største kilde til bekymring blandt investorerne er dog de stigende byggeomkostninger. Her svarede hele 80 procent, at de stigende omkostninger ville have indflydelse på udbuddet af bæredygtige ejendomme fra nybyggeri til renoveringsprojekter.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Boligudvikling i Jylland

Den nye Planlov KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030