Udbuds-kvm-priserne på landets sommerhuse lød den 1. juni på over 23.250 kr. Det er det højeste niveau nogensinde, viser nye tal fra det uafhængige boligsite Boliga.dk.

Lige nu er kvm-prisnen på et sommerhus 25,9 procent højere end for 1 år siden, hvor prisen på en gennemsnitlig kvm lød på 18.473 kr. Det skriver Boliga.dk, som har opgjort antallet af udbudte sommerhuse og de gennemsnitlige kvm-priser den første i hver måned siden den 1. februar 2007.

Omregner man kvm-priserne til et sommerhus på eksempelvis 80 kvm, betyder det, at man lige nu skal betale godt 1,86 millioner kr. – mens man sidste år på denne tid kunne have nøjedes med knap 1,45 millioner kr.

Udvikling af ferieparker og sommerhuse - nye regler, investeringer og byggeri. Konferencen afholdes den 21. september 2021.

- På kort sigt tror vi ikke, at sommerhuspriserne kommer til at falde. Interessen for at købe sommerhus er fortsat meget stor, og der er ikke ret meget til salg. Det vil holde priserne oppe. På længere sigt er markedet mere usikkert, og hvis renten stiger pludseligt eller mærkbart, kan vi ikke udelukke prisfald, siger Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea Kredit.

- De sidste 30 år er sommerhuspriserne på landsplan steget med i gennemsnit 4,6 procent om året, og da gevinsten er skattefri, og man samtidigt har glæde af sommerhuset, mens man ejer det, er det et fint afkast.

Landbrugsejendomme: nyt investeringsobjekt. Konferencen afholdes den 30. november 2021.

Antallet af udbudte sommerhuse ramte i marts 2021 et historisk lavpunkt, da der på månedens første dag kun var 3.744 fritidshuse meldt til salg på det offentlige marked.

Siden da er udbuddet dog vokset måned for måned, som det har for vane på denne tid af året. Den 1. juni 2021 var der således 4.783 sommerhuse at vælge mellem og her 2 uger senere er der ifølge Boligas markedsindeks 5.085 sommerhuse med et til salg-skilt plantet i forhaven.

Jylland: Generationsskifte af ejendom. Kurset afholdes den 14. september 2021.

- Hvis der er flere købere end sælgere i markedet, så falder udbuddet, og det er den situation, vi har været vidne til de seneste år, hvor sommerhusene hurtigt har fundet nye ejere, Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

- Det er dog svært at sige præcist hvor meget, udbuddet skal stige, før priserne begynder at falde, da mange andre faktorer også påvirker priserne. Men for landet som helhed har vi set stigende priser på sommerhuse siden 2015, og på det tidspunkt var der mere end dobbelt så mange fritidshuse til salg som i dag. Så udbuddet skal stige en del, før vi begynder at bekymre os om priserne, siger hun.

Selvom udbudskurven har haft pil op siden marts, er antallet af sommerhuse til salg fortsat enormt lavt.

ODENSE: de store projekter. Konferencen afholdes den 15. september 2021.

Sammenligner man den første officielle sommerdag i 2021 med den samme dag sidste år, er udbuddet faldet 35 procent, mens der, da priserne senest var på sit højeste den 1. januar 2008, var knap 8.500 sommerhuse til salg.

Antallet af udbudte sommerhuse toppede midt i sommeren 2016, hvor der den 1. juli var 13.900 sommerhuse offentligt til salg.

Se Danmarks billigste sommerhuse til salg netop nu her.


Relaterede konferencer

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Boligudvikling i Jylland

Boligudvikling i København frem til 2030

Ungdomsboliger på et modent marked

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter