Nyt Hospital Bispebjerg tilpasser kursen for udbuddet af Akuthuset til knap 1,5 milliarder kr. Efter en risikovurdering går byggeorganisationen nu efter én totalentreprenør, der skal håndtere det komplekse hospitalsbyggeri.

Gravemaskinerne er allerede i fuld gang med at fjerne jord fra byggegrunden på Bispebjerg Hospital. Jordarbejdet forventes afsluttet i oktober måned, og så er der gjort klar til, at byggeriet af det 77.500 kvm store Akuthus kan begynde.

Men først skal der findes en totalentreprenør, der kan bygge det store hus. Afhængig af blandt andet myndighedsbehandlingen forventes udbuddet af Akuthuset klar i slutningen af 2018. Akuthuset bliver udbudt som én stor totalentreprise, hvor det tidligere havde været tænkt at dele opgaven op i 2 udbud; henholdsvis en totalentreprise på Nordblokkken og en storentreprise på Sydblokken.

NB! Forurenede grunde - problemer, løsninger og projektudvikling. Konferencen afholdes d. 13. november 2018.

- Vi er kommet længere i projektering af det omfattende byggeri og finder det i dag mest hensigtsmæssigt med én totalentreprise frem for 2 forskellige entrepriser, der skulle blive til ét hus. Derfor vælger vi nu at tilpasse udbudsstrategien og i øvrigt gå efter en udbudsform, der rummer mere plads til dialog med de bydende, siger byggechef Michael Southcott fra Nyt Hospital Bispebjerg.

Bygges i faser
Byggeriet af Nyt Hospital Bispebjerg er en kompleks størrelse, da der skal bygges på begrænset plads på et hospital i fuld drift. Oveni det kommer, at der skal bygges, hvor en eksisterende bygning med operationsgang og røntgenafdeling ligger i dag. For at løse den udfordring har projektorganisationen bag Nyt Hospital Bispebjerg valgt at dele Akuthusbyggeriet op i 2 overordnede faser: Nordblokken og Sydblokken.

NB! Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter. Konferencen afholdes d. 15. november 2018.

Faseinddelingen er en del af en kompleks rokadeplan, der betyder, at personale og udstyr kan flyttes ind i Nordblokken, når den er færdigbygget, og at Akuthuset således kan tages gradvist i brug i løbet af byggeperioden.

Den tilpassede udbudsstrategi har til formål at reducere den risiko, der potentielt ligger i den såkaldte ’grænseflade’ mellem Nord- og Sydblokken, i forhold til både tid og økonomi. Denne grænseflade ville blive mere udfordrende med 2 forskellige entrepriser på samme byggeplads, og ved at alliere sig med en totalentreprenør, er der også mindre planlægning af logistikken på et hospitalsområde, der i forvejen er presset på pladsen.

NB! Udbud- og tilbudsgivning i forbindelse med almene boligprojekter. Kurset afholdes d. 7. marts 2019.

Overholder den økonomiske ramme
I byggeprojektets rådgivergruppe har der tidligere været uenighed omkring det estimerede byggebudget. Derfor har bygherreorganisationen på Bispebjerg brugt de seneste måneder på sammen med rådgiverne at gå projektet igennem med en tættekam, og økonomien ser fornuftig ud.

- Vi har været igennem en omfattende proces for at validere, at det, der nu ligger på bordet, ligger inden for den økonomiske ramme, der er udstukket. Og det er faktisk lykkedes os uden at skulle skære vigtige funktioner ud af projektet, siger Michael Southcott.

Han forklarer, at budgettet er reduceret ved eksempelvis at optimere den bærende konstruktion mellem etager, ved at finde bedre og i øvrigt billigere facadeløsninger samt andre tekniske ændringer.

NB! Skolebyggeri vokser markant og i nye former. Konferencen afholdes d. 4. december 2018.

Lars Gaardhøj fra Socialdemokratiet er formand for byggeprojektets politiske følgegruppe, og han udtrykker tilfredshed med fremdriften af byggeriet. Han glæder sig over, at projektet nu ligger inden for den økonomiske ramme.

- Det er ingen hemmelighed, at der har været lidt blæst omkring der her byggeri, og det glæder mig, at der nu ligger en plan for udbuddet. Det er et rigtig spændende projekt, som jeg har fulgt længe, og jeg glæder mig til at se det realiseret, så vi kan få en et nyt moderne hospital på Bispebjerg til glæde for patienter, pårørende og personale, siger Lars Gaardhøj.

Fakta

 


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Stormflodssikring af by- og landområder

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Boligudvikling i Jylland