2021 var året, hvor der blev sat ny rekord for byggeriet i Danmark. Boligbyggeriet er tilbage i topform, og der investeres massivt i energiprojekter i hele landet. Men nye udfordringer er begyndt at vise sig på projektmarkedet i 4. kvartal 2021.

Byggeriet har i 2021 igen sat ny rekord, viser nye tal fra Byggefakta. Ifølge den nye opgørelse, er der i 2021 blevet igangsat projekter med en samlet sum på 103,5 milliarder kr. Til sammenligning blev der igangsat projekter for 91,7 milliarder kr. kr. i 2020.

- Selvom mange projekter blev sat på hold i 2020 grundet Covid-19, særligt i Region Hovedstaden, kom der hurtigt fuldt gang i byggeriet igen, og de umiddelbare bekymringer i forbindelse med Covid-19 har lagt sig. Byggeriet er nu tilbage på toppen og sætter endda rekord i 2021, fortæller administrerende direktør Thomas Bejer-Andersen fra Byggefakta.

Vejle: De store projekter. Konferencen afholdes den 1. september 2022.

Boligbyggeriet har vækstet markant i en årrække, og til og med 2019 blev der hvert år sat ny rekord. Denne udvikling blev dog bremset i 2020 med udsættelser af flere projekter, særligt i Region Hovedstaden, som til dels havde relation til Covid-19. Samlet set faldt boligbyggeriet med 19 procent fra 2019 til 2020, men her i 2021 har boligprojekterne gjort et betydeligt comeback.

- Boligbyggeriet har igen fuld fart på, og vi ser, at rekorden fra 2019 er blevet overgået med næsten en halv milliard i 2021, fortæller Thomas Bejer-Andersen.

Udvikling og investering i rækkehuse. Konferencen afholdes den 5. april 2022.

- Selvom det almene byggeri har vækstet mindre end forventet tidligere i 2021, er dette blevet opvejet af, at det private byggeri har oversteget forventningerne. Det er især øst for Storebælt, at der er gang i boligbyggeriet, hvilket både ses i form af nye private boliger samt renovering af almene boliger, uddyber han.

Ligesom i 2020, er der i 2021 igen blevet investeret kraftigt i energiprojekter i hele landet. Før 2020 har det i nogle år været begrænset med nye investeringer på energiområdet, men i de 2 seneste år har særligt investeringer i nye solcelleanlæg, ny infrastruktur for elforsyningen og en ny gasledning fyldt en del. I 2020 og 2021 har investeringer i energiprojekter været med til henholdsvis at dæmme det samlede fald for projektmarkedet i 2020 og bidrage til det samlede høje niveau i byggebranchen i 2021.

Lyngby: De store projekter. Konferencen afholdes den 27. april 2022.

- Vi ser, at den grønne omstilling og et generelt stigende elforbrug har gjort et markant indtryk på energiområdet. I 2021 er 7 af de 10 største igangsatte projekter på området solcelleanlæg. En anden nyere tendens er supplering af fjernvarme med varmepumper, men disse projekter vejer dog ikke så tungt i regnskabet som solcelleanlæg, fortæller Thomas Bejer-Andersen.

Det høje aktivitetsniveau i branchen betyder, at andre aspekter som leveranceproblemer, prisstigninger og kapacitetsudfordringer i forhold til arbejdskraft er blevet tilbagevendende emner gennem 2021. Dette læner sig op ad, at selvom udviklingen for 2021 har været positiv, blev væsentligt flere projekter i fjerde kvartal udsat i forhold til forventningen ved udgangen af 3. kvartal.

Strategiske partnerskaber. Konferencen afholdes den 23. marts 2022.

- Det er ikke muligt at konkludere noget endeligt ud fra tallene, men det er værd at bemærke, at det almene byggeri udviklede sig væsentligt mindre positivt i 2021 end forventet – og her ser vi, at især prisstigninger bliver nævnt som en stor udfordring. Vi krydser fingre for, at det er en forbigående tendens, og vi følger selvfølgelig udviklingen tæt, afslutter direktøren fra Byggefakta.


Relaterede konferencer

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Den nye Planlov KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Boligudvikling i Jylland

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Fremtidens betonbyggeri

Boligudvikling i København frem til 2030