Nordjylland har færre tomme butikslokaler end for 1 år siden – trods coronanedlukninger og øget nethandel, viser nye data fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Aalborg nyder godt både af stigende indbyggertal og af lavere lejeniveau end andre store byer. Det øvrige Nordjylland har faldende tomgang, men billedet varierer fra by til by, siger 2 lokale erhvervsmæglere.

Da Danmark blev lukket ned i foråret 2020, ventede mange eksperter hårde tider for butikkerne, som allerede var udfordret af voksende nethandel. Men ved indgangen til 2021 var der samlet set færre ledige butikslokaler i Aalborg og de 10 andre nordjyske kommuner ifølge tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

- I 1. kvartal af 2020 lå udbuddet af lokaler til butikker og spisesteder i Nordjylland på 95.500 kvm – gennem det seneste år er det faldet med 22.600 kvm eller næsten 1/4. Dermed er landsdelen nået ned på landsgennemsnittet, som i øjeblikket er 3,2 procent tomgang. Gennem mere end 10 år har Nordjylland ellers døjet med en højere andel ledige butiksarealer end resten af landet. I Aalborg Kommune er tomgangen nået helt ned på 1,7 procent – markant lavere end både Aarhus, Odense og især København, siger administrerende direktør Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk.

AALBORG: De store projekter. Konferencen afholdes den 26. maj 2021.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er 1.463 lokaler til butikker, cafeer, spisesteder og takeaway udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk lige nu. Heraf ligger 168 i Nordjylland – flest i Frederikshavn Kommune med 51 lokaler, mens Aalborg følger lige efter med 50. Hjørring har 24 ledige lokaler, mens der er 11 i Brønderslev og 10 i Vesthimmerland. De resterende 6 kommuner har alle 6 eller færre lokaler udbudt på Ejendomstorvet.dk.

- Aalborgs stigende indbyggertal gennem flere år styrker grundlaget for butikkerne, og så er lejeniveauerne et stykke under København og Aarhus. Derfor ser vi flere eksempler på kæder, som gerne vil til Aalborg, eller er her allerede og søger efter bedre lokaler eller måske endnu et lejemål til en ny afdeling, siger Martin Brasholt Mikkelsen, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg.

JYLLAND: TRÆ - højhusbyggeri og større projekter - udfordringer, løsninger og økonomi. Konferencen afholdes den 2. december 2021.

Blandt nyankomne kæder i Aalborg er The Burger Concept samt møbelforretningen Bolia.

- Aalborg har et sundt og livligt gågademiljø, og folk kommer ind til Aalborg for at handle fra et stort opland. Lejeniveauerne gør, at det er lettere at drive en økonomisk fornuftig forretning end i andre store byer, siger Mattias Manstrup, partner i Nordicals Aalborg.

Jylland: FINANSIERING af ejendomsprojekter. Kurset afholdes den 25. august 2021.

Uden for den nordjyske hovedby er billedet ifølge de 2 mæglere mere blandet.

- I Hjørring går det godt, efter at åbningen af Metropol Shoppingcenter gav nogle udfordringer på gågaden. Nu er der kommet en del specialforretninger og spisesteder, og byen har ikke særlig meget tomgang, siger Mattias Manstrup fra Nordicals.

Jylland: De nye brandkrav 2020, brandcertificering - planlægning og løsninger. Kurset afholdes den 3. marts 2022.

- Skagen har fået mange specialbutikker og nye spisesteder, og byen har nydt godt af, at coronakrisen betød flere danske turister end vanligt. Derimod har Frederikshavn været udfordret af, at der har manglet mange af de svenske og norske turister fra færgeruterne til byen. Til gengæld har kommunen afsluttet en stor renovering og klimatilpasning af gågaden, så der nu er flere hyggelige pladser – det vil styrke handelslivet, når der bliver skruet op for genåbninger og rejser, siger Martin Brasholt Mikkelsen fra EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Samlet har Nordjylland knap 2,3 millioner butiks-kvm eller 12,4 procent af landets totale detailhandelsareal.


Relaterede konferencer

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Stormflodssikring af by- og landområder

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter