Havnen i Nykøbing Falster står over for en stor udvikling, der over de næste 10-15 år vil omdanne 1,4 kilometer erhvervshavn til et 120.600 kvm byområde med forskellige typer af boliger.

I april 2020 i år blev C.F. Møller Architects udvalgt til at udarbejde en helhedsplan for erhvervshavnen i Nykøbing Falster. Efter indgående studier af byen, byens historie og de mange ideer fra borgere og politikere, løbende møder og tilpasninger med kommunen, er planen nu klar. Helhedsplanen Guldborgsund Havneby dækker 1,4 kilometer erhvervshavn, som nu skal omdannes et nyt byområde.

- Det er kun én gang, man får lov til at lave denne type storstilet plan for det vigtige område i Nykøbing, og helhedsplanen imødekommer i mine øjne helt fantastisk de visioner, vi politikere har til havneområdet og de mange indspil, som borgerne er kommet med. Vi vil skabe et sted, som bidrager positivt til Nykøbing og til hele Guldborgsund, hvor der er adgang for alle. Det er en langsigtet plan, og vi tager et skridt og én etape ad gangen, siger borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder.

Udvikling af ferieparker og sommerhuse - nye regler, investeringer og byggeri. Konferencen afholdes den 21. september 2021.

Helhedsplanen foreslår 5 nye og meget forskellige byrum, 3 nye boligkvarterer ved vandet, en promenade fra syd til nord samt sikring af området og byen mod højvandssituationer.

Der lægges op til etablering af 105 byhuse i 2 plan på 85-140 kvm samt 90 byhuse på 180-240 kvm i 2 plan med 2 boliger i hvert enkelt byhus. Dertil kommer 200 lejligheder på gennemsnitligt 75 kvm i etagebyggeri i 3-5 etager.

Planlov og lokalplaner - nye ændringer og muligheder. Kurset afholdes den 4. november 2021.

Desuden indeholder planen plads til et 5-8.000 kvm stort museum og et Byens Hus med bibliotek borgerservice og café på i alt 3.600 kvm. Endeligt er der plads til 7.300 kvm offentlige funktioner og erhverv. Der skal etableres 546 parkeringspladser på havnen samt 98 nye parkeringspladser i midtbyen.

Det er en plan, der skal holde mange år frem i tiden, og der er derfor plads til løbende at tilpasse og ændre indholdet, hvis der opstår behov for det. Eksempelvis er der i planen planlagt et havnebad i forbindelse med en gang- og cykelbro over Guldborg Sund. Er det ikke muligt at etablere denne bro, kan havnebadet flyttes til en anden placering. Og sådan rummer helhedsplanen mulighed for løbende tilpasning hen over de 10-15 år, planen rækker.

Kollektive boformer: bofællesskaber og andre alternative boformer. Konferencen afholdes den 26. oktober 2021.

- Havnen i Nykøbing F. bliver således et helt unikt sted, som er tilpasset præcis Nykøbing Falster og ikke vil kunne findes andre steder i verden, siger Julian Weyer, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects.

For at skabe en robust plan er udviklingen baseret på 6 etaper med mulighed for sidste etape X, hvor den eksisterende silo kan komme i spil. Etaperne er samtidig inddelt i et antal mindre byggefelter, som kan sælges individuelt eller i større klumper, hvis udviklere og investorer efterspørger dette. De små byggefelter giver samtidig mindre eller lokale udviklere mulighed for at deltage i udviklingen, hvilket også skal understøtte ønsket om en stor variation i bebyggelse og ejerforme.

Seniorbofællesskaber og seniorboliger. Konferencen afholdes den 28. april 2022.

Helhedsplanen giver mulighed for, at erhvervshavnen stadig kan være i drift en række år endnu ved, at nogle funktioner bliver flyttet til det nordlige område af havnen.

Den første etape af helhedsplanen bliver udviklingen af ”Bropladsen”, som er området lige ud for Brogade, lidt nord for pop-up miljøet, som blev etaberet denne sommer.


Relaterede konferencer

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Fremtidens betonbyggeri

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS