Roskilde Byråds lokalplan for Jyllinge Nordmark fra november 2015 er blevet påklaget, og Planklagenævnet har nu ophævet kommunens vedtagelse af plangrundlaget. Det ser dog ikke ud til at forsinke kystsikringen af Jyllinge Nordmark.

Ifølge Roskilde Kommune har Planklagenævnet ophævet kommunens vedtagelse af plangrundlaget for kystsikringen af Jyllinge Nordmark.

Dermed skal der foretages en revision af miljøvurdering og Natura 2000 væsentligheds- og konsekvensvurdering før et lokalplanforslag kan fremlægges til fornyet politisk vedtagelse og høring i 8 uger. Herefter kan der ske en endelig vedtagelse af lokalplanen.

NB! Den nye planlov. KURSUS. Konferencen afholdes d. 11. september 2017.

Ifølge Roskilde Kommune skal selve lokalplanen alene ajourføres i forhold til den nye viden om kystbeskyttelsesprojektet, som er kommet til efter 2015, og kommunen vurderer derfor, at en fornyet planproces kan gennemføres, så lokalplanen kan vedtages omkring årsskiftet 2017/18. Derfor bliver kystsikringen af Jyllinge Nordmark ikke forsinket.

Kommunen har endnu ikke fået afgørelserne i forbindelse med klagerne over selve kystbeskyttelsesprojektet i forhold til Kystbeskyttelsesloven.

Fra udarbejdelse af planforslaget til endelig vedtagelse af lokalplanen er der sket forskellige justeringer af projektet. Det drejer sig primært om højvandslukke, fløjdige og pumpeanlæg, der flyttes længere ud mod fjorden samt diget langs Værebro Å, der flyttes tættere på åen. Disse justeringer er sket på anbefaling fra Kystdirektoratet samt ønske fra grundejernes repræsentanter.

Roskilde Kommune vurderede, at tilpasningerne havde en karakter, så der ikke skulle gennemføres en ny lokalplanproces, og det var tilstrækkeligt at foretage en supplerende høring for de berørte parter og offentligheden i perioden den 23. september til den 11. oktober 2015.

NB! Planloven – løsninger og kommende regelændringer. KURSUS. Konferencen afholdes d. 3. oktober 2017.

Planklagenævnet mener dog ikke, at den supplerende høring før den endelige vedtagelse har været tilstrækkelig. Nævnet mener, at der i forbindelse med den endelige vedtagelse er foretaget så væsentlige ændringer af lokalplanens beskrivelse af mulige kystsikringsløsninger (ændret placering af østdiget og ændret placering af slusen), at der reelt er tale om et nyt planforslag, som skulle have været i fornyet høring i 8 uger.

Miljørapporten, som blev udarbejdet i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget, anses samtidig for mangelfuld, da den ikke forholder sig til de ændringer i lokalplanforslaget, som er nævnt ovenfor. Planklagenævnet anser tilsvarende Natur 2000 konsekvens- og væsentlighedsvurdering for mangelfulde.

Ved opstart af planlægning i et Natura 2000 område skal der laves en konsekvensvurdering og en væsentlighedsvurdering, der begrunder fravigelse af Natura 2000-beskyttelsen. De er udarbejdet, men er vurderet som utilstrækkelige, da højvandslukke, fløjdige og pumpe ikke er beskrevet og vurderet.

Planklagenævnet henviser her til en bekendtgørelse om administration af planloven i Natura 2000-områder, hvor det fremgår, at det kræves at planmyndigheden (her kommunen) træffer afgørelse om planforslagets påvirkning af beskyttet natur (kommunen bemærker, at bekendtgørelsen er trådt i kraft et år efter vedtagelse af lokalplanen).

NB! Den nye planlov og butikker. KURSUS. Konferencen afholdes d. 8. november 2017.

I afgørelsen har Planklagenævnet til gengæld givet byrådet medhold i, at der er hjemmel i planloven til at fastsætte bestemmelserne i lokalplanen om stier og rekreative arealer samt i, at miljørapporten i tilstrækkelig grad opfylder miljøvurderingslovens krav om beskrivelse af alternative forslag til kystsikringsløsninger.

Planklagenævnet er etableret ved lov og vil behandle de klagesager på planområdet, der tidligere blev behandlet af det nu nedlagte Natur- og Miljøklagenævn.


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Ny udbudslov KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Den nye Planlov KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS