En målrettet indsats for istandsættelse af Nakskov bymidtes mange bevaringsværdige huse er i fuld gang gennem partnerskabet Nakskov 2030.

Partnerskabet bag Nakskov 2030 har afsat 21 millioner kr. til Nakskov Bymidtefond. Formålet er at fremme Nakskov bymidtes arkitektoniske og kulturhistoriske værdier og dermed bidrage til en positiv udvikling af byen.

Via Bymidtefonden kan ejere af fredede og bevaringsværdige bygninger søge rådgivningsstøtte og økonomisk støtte til istandsættelser.

- Nakskov Bymidtefond er med til at sætte bygningsarven på dagsordenen – noget andre byer i Danmark kan lade sig inspirere af, siger Simon Harboe, som er formand for indstillingsudvalget i Bymidtefonden og projektchef i Realdania.

Fredede og bevaringsværdige bygninger. Konferencen afholdes den 17. november 2022.

Nakskov 2030 gennemføres i et partnerskab bestående af Lolland Kommune, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og den filantropiske forening Realdania.

Der har allerede været stor interesse for at søge midler til istandsættelse hos Nakskov Bymidtefond i den 1. fase, der var målrettet den indre del af middelalderbyen. Den 15. november 2021 åbnede Nakskov Bymidtefond for 2. fase og dermed dækker Bymidtefonden nu alle fredede og bevaringsværdige huse i middelalderbymidten.

Halvdelen af midlerne i bymidtefonden er uddelt og har allerede skabt mærkbar forandring i byens mest markante gader.

Fredede huse: konkrete arbejdsopgaver. Konferencen afholdes den 1. juni 2022.

Nakskov Bymidtefond giver økonomisk støtte og faglig sparring til udvendig istandsættelse af fredede og bevaringsværdige bygninger. Det kan eksempelvis være til istandsættelse eller udskiftning af vinduer og tage, genetablering af historiske bygningsdele eller fjernelse af skæmmende bygningsdele.

Havnegade 27 har gennemgået en gennemgribende renovering både inde og ude. Bymidtefonden har bidraget med tilskud til renovering af facaden, nye vinduer i den originale mørkegrønne farve samt oppudsning af portrummet.

JYLLAND Fredede og bevaringsværdige bygninger - nye regler, løsninger og tilskud. Konferencen afholdes den 7. april 2022.

- Bymidtefonden har bidraget til, at vi har kunnet være 100 procent loyale overfor bygningens historiske træk. Facaden skæmmer ikke længere gaden, og bygningen står som nyopført. De flotte detaljer er blevet bevaret, og facaden ser ud som i 1890. Uden Bymidtefondens hjælp var facaden blevet pæn, men middelmådig, uden bevaring og reetablering af de mange flotte detaljer, siger Jens Bay, som er ejer af Havnegade 27.

Nakskov Bymidtefond kan støtte med op til 75 procent af omkostningerne i et konkret – og godkendt – istandsættelsesprojekt.


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Ny udbudslov KURSUS