Erhvervsområder omdannes til boligkvarterer, og siden 2011 er erhvervsarealet for industriejendomme faldet med knap 15 millioner kvm. Det øger priserne på lager- og produktions-kvm og gør det sværere at finde nye lokaler.

Traditionelle industri- og erhvervsområder er talrige steder i dronningeriget under pres, for boligkvarterer spreder sig. Udviklingen har det seneste årti været markant, og nedgangen vil med stor sandsynlighed fortsætte, lyder det fra EDC Erhverv Poul Erik Bech.

- Vi ser, at mange industriområder må lade livet for boligområder, hvilket selvfølgelig er en kombination af, at kommunerne ønsker flere boliger til borgerne, men også at bygningsbestanden nogle steder er ældre, hvilket gør beslutningen om at omlægge til boliger nemmere. Det er da også typisk ejendomme fra 1960'erne, 1970'erne og 1980'erne, som oplever et fald i bygningsbestanden. Ejendommene fra de 3 årtier står for en nedgang i erhvervsareal på samlet set 9.066.000 kvm, svarende til 62,73 procent af den samlede nedgang det sidste årti. En del af nedgangen er også en konsekvens af udflytning af produktion til udlandet, sifger analysechef i EDC Erhverv Poul Erik Bech, Joseph Alberti.

Landbrugsejendomme: nyt investeringsobjekt. Konferencen afholdes den 20. april 2021.

- Som landsdækkende mæglervirksomhed ser vi, at mange erhvervsområder skrumper mærkbart. Mest udpræget er denne udvikling i Region Hovedstaden med en tilbagegang på mere end 30 procent for erhvervsarealet for industriejendomme, men også i det midtjyske er der en stor tilbagegang. I disse 2 regioner er der alene indenfor de sidste 10 år forsvundet mere end 7 millioner bygnings-kvm. Mange steder kan udviklingen være ganske naturlig, men på rådhusene overser de måske, at kommunen mister indtægter og job, når virksomheder flytter eller ligefrem bliver presset ud, supplerer Thor Heltborg, direktør for koncernkunder i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

En analyse fra EDC Erhverv Poul Erik Bech understøtter den mærkbare nedgang i erhvervsområder i forskellige regioner.

Ifølge Joseph Alberti har Region Hovedstaden gennem de seneste 10 år oplevet det største procentvise fald i erhvervsarealet for industriejendomme på hele 32,93 procent. Målt på kvm er mængden af inudstrilokaler i Region Hovedstaden faldet med godt 3 millioner kvm, mens selve København Kommune siden 2011 har oplevet det største fald for en kommune på hele 741.000 kvm, hvilket svarer til 51 procent.

Femern-byggeriet rundvisning. Den 11. marts 2021.

Desuden ligger Herning Kommune højt med et fald på 532.000 kvm, hvilket svarer til 29 procent, og det samme gør Silkeborg Kommune med et fald på 442.000 kvm, hvllket svarer til 36 procent. Aarhus Kommune har oplevet et fald på 427.000 kvm, hvllket svarer til 26 procent. Region Midtjylland har det største erhvervsareal blandt regionerne med knap 12,7 millioner kvm i 2020, og har også oplevet det største fald i kvm på hele over 4,3 millioner kvm det seneste årti, hvilket svarer til et fald på 25,43 procent.

Thor Heltborg fra EDC Erhverv Poul Erik Bech kommer også med en opfordring til de virksomheder, der vælger at blive i de traditionelle erhvervsområder.

- Den aktuelle situation med pres på mange erhvervskvarterer kan være en anledning til at se på, om virksomheden stadig har brug for alle sine kvadratmeter. Udbuddet er så begrænset, at det kan give en pæn indtægt at leje nogle af sine arealer ud - eventuelt blot en periode. Der er mange små og mellemstore virksomheder, som ikke nødvendigvis har brug for masser af plads. Vi har skrevet mange firmaer på lokalejagt op i vores Køber-/Lejerkartotek. Det kan for eksempel være håndværkere, der skal opbevare materialer og værktøj. Det kan også være en lokal butik eller anden virksomhed, som har brug for lidt ekstra lagerplads, siger han.

JYLLAND: Broen til Sjælland for 136 milliarder. Konferencen afholdes den 28. januar 2021.

- Vi følger udviklingsplanerne tæt i de enkelte kommuner, og kombineret med vores markedsindsigt kan vi belyse og optimere mulighederne for den konkrete virksomhed. I nogle tilfælde kan det give mening at blive boende, i andre tilfælde vil det blive for dyrt eller besværligt. Nogle gange er det mest oplagt at opsige lejemålet eller sælge ejendommen, måske til en projektudvikler, der kan udnytte mulighederne for at opføre boliger, så virksomheden får en fornuftig pris, fremhæver Thor Heltborg.

Især pres på erhvervsområder i Storkøbenhavn
Som analysen påpeger, er presset på erhvervsområder i Storkøbenhavn stærkest lige nu.

- Kommuner som Brøndby, Gladsaxe, Glostrup, Albertslund, Herlev og Rødovre omdanner hidtidige erhvervsområder til boligkvarterer. For eksempel er Irmabyen i Rødovre snart færdigudbygget med 1.000 boliger, og forventningen er, at store naboarealer lægges om fra erhverv til boliger. Det samme gælder et stort område tæt på rådhuset og Rødovre Centrum. Efterhånden har en ellers traditionel erhvervskommune snart kun få lommer tilbage til virksomheder. I nabokommunen Glostrup bliver en del af et gammelt erhvervsområde lagt om til boliger tæt på den kommende letbane, siger Thor Heltborg, og understreger, at sådanne tendenser er gennemgående, og er eksempler på, at kommuner ligefrem eksproprierer erhvervsarealer for at bane vej for boligområder.


Relaterede konferencer

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Den nye Planlov KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Ungdomsboliger på et modent marked

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter