Prognosen for det professionelle byggeri er opjusteret igen efter 2. kvartal 2017. Det samlede aktivitetsniveau forventes i følge den nye prognose at ligge 10 procent over niveauet i 2016. Det viser den helt nye rapport ”Trends for byggebranchen Q2 2017”.

De positive takter i 1. kvartal 2017 har vist sig at fortsætte i 2. kvartal. Ifølge den nye prognose ”Trends for byggebranchen Q2 2017” forventes det nu, at der igangsættes projekter for 79,8 milliarder kr. i Danmark i 2017, hvilket er en fremgang på 7,1 milliarder kr. i forhold til 2016.

NB! Aalborg: De store projekter. Konferencen afholdes d. 19. april 2018.

- Byggeriet holder et historisk højt niveau og buldrer fortsat derudad. Opjusteringen af prognosen for 2017 skyldes, at boligprojekterne sættes i gang med højere hastighed. Det er en tendens, der begyndte at vise sig især i sidste del af 2016, som kun er blevet forstærket i første halvdel af 2017. I de første 7 måneder i 2017 er der i gennemsnit igangsat projekter for 1 milliard kr. mere hver måned sammenlignet med 2016, fortæller administrerende direktør Jens Slott Johansen, Byggefakta.

Boligbyggeriet fortsætter med at sætte rekord, og prognosen er igen opjusteret efter 2. kvartal 2017. Ifølge den nye prognose forventes det, at der igangsættes boligprojekter for 34,5 milliarder kr. i Danmark i 2017. Det er 9 milliarder kr. mere end i 2016 og 22 milliarder kr. mere end i 2013. Boligprojekterne forventes nu at udgøre 43 procent af det samlede projektbygger i 2017.

NB! Odense - de store projekter 2018. Konferencen afholdes d. 21. marts 2018.

- Generelt har developerne haft travlt med at komme i gang med projekterne. Finansieringen lader til at sidde løsere hos investorerne. Tidligere var der almindeligvis et krav fra investorerne om, at en andel af boligerne i et projekt skulle være solgt, før byggeriet kunne gå i gang. Noget usædvanligt ser vi nu, at de nogle steder er gået i gang med at bygge, før boligerne er sat til salg, siger Jens Slott Johansen, Byggefakta.

Det er især de private bygherrer, der har sat tempoet op i 2. kvartal. Dette hænger selvfølgelig tæt sammen med udviklingen for boligbyggeriet. Prognosen for de private bygherrer er opjusteret markant, efter 2. kvartal er realiseret. De private bygherrer forventes nu at igangsætte projekter for 45,6 milliarder kr., hvilket er en fremgang på 9 procent i forhold til 2016.

NB! Aarhus: De store projekter. Konferencen afholdes d. 8. marts 2018.

- Den nye prognose er jo godt nyt, hvis byggebranchen kan følge med, og der ikke opstår kapacitetsudfordringer på markedet. Generelt har udviklerne ikke kunne komme hurtigt nok i gang med boligbyggerierne. Det, der primært holder dem tilbage, er den kommunale sagsbehandling (lokalplaner og byggetilladelser) samt lang leveringstid på betonelementer, som har bevirket, at nogle projekter er udskudt fra 2017 til begyndelsen af 2018, fortæller Jens Slott Johansen.

- På det seneste er vi desuden begyndt at få lidt meldinger om udfordringer med høje priser fra entreprenørerne, men det er altså ikke noget, der for alvor har forsinket de private boligprojekter endnu. Men det kan meget vel blive tilfældet, hvis udviklingen fortsætter, tilføjer han.

Kvartalsrapporten ”Trends for byggebranchen Q2 2017” er gratis og kan downloades via www.byggefakta.dk/trends-for-byggebranchen.


Relaterede konferencer

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder