Med et nyt partnerskab mellem Industriens Pension og energiselskabet Better Energy bliver mere end 400.000 danskere nu medejere af nye solcelleparker i Danmark og forventeligt også Polen for en samlet anlægssum på op til 4 milliarder kr.

Industriens Pension og energiselskabet Better Energy indgår en historisk stor aftale, der for alvor vil sætte skub i udbredelsen af solcelleparker, som drives uden statsstøtte. De første 5 solcelleparker, der er omfattet af aftalen, er allerede taget i drift, mens størstedelen af parkerne forventes opført og i drift i løbet af 2021 og 2022.

- For første gang bliver danske pensionskroner anvendt til at understøtte en massiv skalering af statsstøttefri grøn energi i Danmark. Vores partnerskab med Industriens Pension er med til at markere starten på en ny grøn æra. Det næste kapitel i den grønne omstilling vil netop handle om, at vedvarende energiproduktion skal udrulles og accelereres uden statsstøtte, og det skal samtidig ske med et bredt folkeligt medejerskab, forklarer Rasmus Lildholdt Kjær, administrerende direktør i Better Energy.

JYLLAND: Broen til Sjælland for 136 milliarder. Konferencen afholdes den 28. januar 2021.

Better Energy udvikler, bygger og driver solcelleparkerne. Der er tale om et 50/50-partnerskab mellem Industriens Pension og Better Energy på ejerskabet af de færdigbyggede parker, hvor Better Energy fortsat forestår driften.

Det er første gang, at solenergi udrulles i denne skala i Danmark, og investeringen markerer et egentlig gennembrud for solceller herhjemme, siger Laila Mortensen, administrerende direktør i Industriens Pension.

Investeringen forventes i alt at indeholde 1,5 milliarder kr. egenkapital fra de 2 parter, der suppleres med langsigtet anlægsfinansiering på solcelleparkerne typisk i form af realkredit. Det forventes, at den samlede investering med egenkapital og anlægsfinansiering samlet set kommer op på knap 4 milliarder kr.

Landbrugsejendomme: nyt investeringsobjekt. Konferencen afholdes den 20. april 2021.

Med denne aftale skabes en robust partnerskabsmodel for, hvordan den grønne omstilling hurtigere kan skaleres, siger Mark Augustenborg Ødum, EVP Partnerships i Better Energy, som understreger, at tæt samarbejde og stærke partnerskaber er vejen til at realisere grøn omstilling.

Det er planen, at omkring 3/4 af parkerne opføres i Danmark, mens den resterende del forventes opført i Polen. Den samlede kapacitet for solparkerne forventes at udgøre omtrent 1 GW, svarende til en årlig reduktion på over 350.000 ton CO2.


Relaterede konferencer

Ungdomsboliger på et modent marked

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Den nye Planlov KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Stormflodssikring af by- og landområder

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS