4.000 statslige arbejdspladser og 10 uddannelsesstationer etableres uden for de største byer, fremgår det af regeringens plan. Det vækker begejstring hos Landdistrikternes Fællesråd, der blandt andet repræsenterer en lang række kommuner rundt i hele landet. Knap så glade er man i Region Nordjylland, som blot får 399 arbejdspladser.

Når regeringens længe ventede anden runde af flytning af statslige arbejdspladser præsenteres onsdag vil den ifølge Jyllands-Posten ikke blot omfatte 4.000 statslige arbejdspladser, men også etablering af 10 uddannelsesstationer i en række mindre og mellemstore byer i forskellige dele af landet.

Planen vækker begejstring hos Landdistrikternes Fællesråd, som i mange år har arbejdet for, at udviklingen af de danske landdistrikter skal ske gennem en helhedsorienteret indsats bl.a. ved at flytte statslige arbejdspladser.

NB! Fredericia investerer 15 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 1. marts 2018.

- Jeg glæder mig over, at regeringen fortsætter kursen med at skabe en bedre balance i fordelingen af statslige arbejdspladser. Planen indfrier alle vores forventninger, siger formand Steffen Damsgaard.

- Vi har haft et klart ønske og en forventning om, at planen for 2018 blev mindst lige så omfangsrig som den første flytning. Det er vi glade for, at regeringen har lyttet til. Efter en årelang centralisering af arbejdspladser og uddannelsesmuligheder får vi her en plan, der samtænker job- og uddannelsesmuligheder, fortsætter han.

NB! Vejle investerer 11 millarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 13. juni 2018.

Med den nye plan følger regeringen op på den allerede igangværende flytning af 3.900 arbejdspladser, som blev præsenteret i 2015. At regeringen i denne omgang ikke alene skalerer op på antallet af arbejdspladser, der flyttes fra hovedstaden til resten af landet, men også giver dem følgeskab af uddannelsesinstitutioner, er en enorm sejr for hele Danmark, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

- Vi har i mange år påpeget nødvendigheden af at have en attraktiv og sammenhængende tilværelse, hvilket også indebærer, at man skal kunne arbejde og uddanne sig rundt i hele landet, langt fra hovedstaden. Det er fuldstændig afgørende for at skabe et Danmark i balance, at unge mennesker ikke tvinges til at flytte, når de skal uddanne sig, siger Steffen Damsgaard.

NB! Horsens investerer 12 millarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 3. oktober 2018.

Flere danske kommuner oplever i disse år mangel på arbejdskraft forsaget af blandt andet en faldende andel af erhvervsaktive og unge menneskers søgen mod uddannelserne i de større byer. En analyse fra 2017 udgivet af Dansk Erhverv viser, at arbejdsmarkedet i 2020 bliver presset i 62 ud af 98 kommuner.

Dén udfordring kommer den nye plan i møde, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard. For når man etablerer nye uddannelsesmuligheder rundt i landet, sikrer man i samme ombæring rekrutteringsgrundlaget for virksomheder i kommunerne, understreger han.

NB! HOLSTEBRO investerer 9 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 13. september 2018.

- Derfor er vi ovenud tilfredse med, at regeringen har lyttet til vores gentagne opfordringer til at tænke placeringen af uddannelsesinstitutioner ind i landdistriktsudviklingen, siger Steffen Damsgaard, der ser tiltaget med etableringen af nye uddannelsesstationer som et paradigmeskifte, men samtidig understreger, at de nødvendige økonomiske ressourcer skal sikres.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og minister for offentlig innovation Sophie Løhde præsenterer ”Bedre balance II – statslige arbejdspladser tættere på borgere og virksomheder” onsdag den 17. januar klokken 13.00 i Statsministeriets Spejlsal.

Region Midtjylland er ifølge Jyllands-Posten topscorer og kan se frem til 1.082 statslige arbejdspladser, Region Syddanmark får 1.015 arbejdspladser, og Region Sjælland får 931 arbejdspladser. Region Nordjylland får til gengæld kun 399 nye statslige arbejdspladser.


Relaterede konferencer

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Boligudvikling i Jylland

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Ny udbudslov KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter