Danskerne køber boliger til rekordhøje priser i 2. kvartal 2021, men udbuddet vokser, og bolighandlerne bliver færre. En udvikling som kunne tyde på en afdæmpning i markedet.

Boligkøberne har i 2. kvartal 2021 betalt rekordhøje priser. Salgspriserne for huse steg for 5. kvartal i træk og kom op på over 2,3 millioner kr. for et gennemsnitligt 140 kvm hus i hele landet. Det er en stigning på 15 procent i forhold til 2. kvartal 2020.

Også ejerlejligheder satte ny rekord i 2. kvartal 2021 med salgspriser på knap 2,7 milloner kr. for en gennemsnitlig 80 kvm lejlighed i hele landet. Det er en stigning det seneste år på knap 16 procent, og dermed er det 10. kvartal i træk, at vi ser stigende priser for ejerlejligheder.

Udvikling og investering i rækkehuse. Konferencen afholdes den 5. april 2022.

- Historisk set har priserne for landets boliger været moderat stigende siden finanskrisens afslutning. Selvom coronapandemien har medført større prisstigninger, end vi normalt ser, må de prisstigninger formodes at aftage i takt med, at samfundet vender tilbage til en lidt mere normal hverdag, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

De fortsat stigende priser har muligvis fået flere boligkøbere til at slå koldt vand i blodet og ikke sætte sin underskrift på købsaftalen. Antallet af handler faldt for huse og ejerlejligheder henholdsvis 4 procent og 17 procent i 2. kvartal i år i forhold til 1. kvartal. Historisk set har gennemsnittet af antal handler ligget henholdsvis 20 procent og 9 procent højere for huse og ejerlejligheder i 2. kvartal i forhold til 1. kvartal.

High-end boliger. Konferencen afholdes den 1. marts 2022.

En tilbagegang i handler mellem 1. og 2. kvartal er ikke set før for huse i hele statistikkens 17. årige historie. Og for ejerlejligheder har der kun én gang før været en tilbagegang i antallet af handler af samme størrelse som vi ser i 2. kvartal 2021. Der blev dog stadig købt og solgt 1.876 flere huse og 556 ejerlejligheder i 2. kvartal i år i forhold til 2. kvartal sidste år.

- Færre boligkøb i 2. kvartal sammenlignet med 1. kvartal skal ses i forhold til den usædvanlige høje aktivitet, vi havde i 1. kvartal. Normalt ser vi en stigning i antallet af solgte boliger i 2. kvartal i forhold til 1. kvartal, men i år ser vi et fald for både huse og ejerlejligheder. Ser vi på antallet af handler i 2. kvartal 2021, ligger vi stadig et pænt stykke over niveauet fra samme periode sidste år. Dermed tyder faldet på en normalisering af boligmarkedet, siger Ane Arnth Jensen.

Nordkysten: Investeringer og ejendomsmarked mellem Hellerup og Helsingør. Konferencen afholdes den 14. oktober 2021.

I 2. kvartal fik boligkøbere også flere muligheder at vælge imellem. Udbuddet af ejerlejligheder steg med 18 procent i forhold til 1. kvartal. Normalt ser vi i gennemsnit 7 procent flere til salg i 2. kvartal. For huse kom der kun lidt flere til salg, nemlig 1 procent. Det betyder, at der kom cirka 300 flere huse til salg, hvilket er noget under de gennemsnitlige 1.500 flere til salg, vi normalt ser i 2. kvartal.

- Udviklingen for ejerlejligheder overgår den stigning, vi normalt ser mellem 1. og 2. kvartal. Dog skal denne udvikling ses i forhold til det historisk lave niveau, vi kommer fra. Dermed ser stigningen i antallet af boliger til salg markant større ud, end den i realiteten er, og dermed er den nuværende udvikling kun med til at bekræfte, at boligmarkedet er ved at finde et mere normalt leje, siger Ane Arnth Jensen.


Relaterede konferencer

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Ny udbudslov KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i Jylland

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter