Nye udbudstal fra begyndelsen af oktober viser, at udbuddet af villaer og rækkehuse er faldet 12,7 procent det seneste år. Det er det laveste årlige fald siden start maj 2020. Se udviklingen i alle kommuner.

Der er langt færre villaer og rækkehuse til salg nu i forhold til for et år siden, men nye udbudstal fra Boligsiden viser, at det drastiske fald i udbuddet, som er sket under corona, er stoppet.

I starten af oktober var der nemlig 12,7 procent færre huse til salg end i samme måned sidste år. Regner vi tilsvarende årsændring ud for hver enkelt måned, viser det sig, at den var over 25 procent i foråret, og at vi skal tilbage til starten af maj 2020 for at finde et tidspunkt, hvor det årlige fald i udbuddet var lavere. Dengang var det 11 procent.

Udvikling og investering i rækkehuse. Konferencen afholdes den 5. april 2022.

- Ændringen har rod i to ting. For det første, at udbuddet nu bliver sammenlignet med de måneder sidste år, hvor antallet af huse til salg faldt markant. For det andet, at udbuddet i det meste af 2021 har ligget stabilt. Det store fald er altså stoppet. Det ser vi effekten af nu, hvor køberne kan tage sig bedre tid, og flere kan forhandle sig til et prisnedslag, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Indtil videre er der altså tale om en stabilisering af udbuddet, der samlet svinger omkring 24.000-25.000 huse. Endnu har vi til gode at se de store stigninger i udbuddet.

Det ser vi også, hvis vi dykker længere ned i udbudstallene. For 84 kommuner har oplevet et fald i udbuddet fra oktober sidste år til oktober i år. Det procentvise fald er størst i nogle af de kommuner, hvor der normalt ikke er mange hushandler, men også i større huskommuner som Furesø, Ringsted og Aabenraa.

JYLLAND: Ny trend: Små boliger. Konferencen afholdes den 26. april 2022.

Men der er måske andre tider på vej, for udbuddet er ikke helt i bund. I starten af oktober var der således mere end 200 huse til salg i 51 af landets kommuner. Til sammenligning var det antal af kommuner kun en smule højere for et år siden.

- Foreløbig kommer der fortsat nye huse til salg i cirka samme omfang som sidste år, og den gode tilstrømning til markedet er den første forudsætning for, at udbuddet stiger. Den anden forudsætning er, at der er købere til husene. Det er der. Udfordringen det seneste års tid har nærmere været, at interessen har været for stor til, at sælgerne kunne følge med, siger Birgit Daetz.

- Tager vi fat i eksemplerne Furesø, Ringsted og Aabenraa igen, ser vi, at der kommer mange nye huse til salg. Når udbuddet her er faldet drastisk, er det netop, fordi der er solgt meget. Det er et vidnesbyrd om, at gennemstrømningen er god, og at husmarkedet ikke er udpint, men fortsat har det godt, slutter hun.


Relaterede konferencer

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Boligudvikling i København frem til 2030

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Hvordan vi får mere liv i bykernerne