Det seneste år er der kommet markant flere lejere i den danske parcelhusmasse i forhold til tidligere år. Samtidig er antallet af parcelhuse, beboet af ejere, faldet. Ifølge ejendomsmæglerkæden Estate kan udviklingen blandt andet forklares med stigende renter og følger af nedlukningerne.

Selvom det kun er 10 procent af landets lidt over en million parcelhuse, der bliver beboet af lejere, har interessen for at leje parcelhuse det seneste år været massiv i forhold til tidligere år.

Fra 2021 til 2022 er andelen af udlejede parcelhuse nemlig steget med 5 procent, mens antallet af parcelhuse, beboet af ejere, det seneste har oplevet et mindre fald. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

Ifølge Estate er den mest sandsynlige årsag til stigningen følger af pandemien og de stigende renter.

Ejendomsmarkedet i inflationstiden. Konferencen afholdes den 17. november 2022.

- Byggeriet af parcelhuse har de seneste år været omfattende, og da mange under pandemien, især selvstændige, blev presset hårdt økonomisk af nedlukningerne, har det ført til, at nogle huse måtte sælges eller igangværende byggeprojekter måtte opgives, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

De økonomiske forhold, der var til stede, før landet lukkede ned, blev nemlig ændret så markant, at finansieringen af et nyt parcelhus ikke længere var mulig.

- Men udover manglende indkomstgrundlag som følge af nedlukningerne, ser vi også i år, at de stigende renter kan blive en udfordring, når man skal finansiere et nyt parcelhus med grund til adskillelige millioner, og derfor er udlejning et oplagt alternativ, når konditionerne ændrer sig, siger Thomas Hovgaard.

Udvikling og byggeri af rækkehuse: træ og mursten. Konferencen afholdes den 11. oktober 2022.

Han peger også på plads som en faktor i forhold til væksten i antallet af udlejede parcelhuse.

-Når man for eksempel er mange i husstanden og skal leje en bolig, er det ofte vanskeligt at finde en lejlighed med værelser nok, hvorimod man i parcelhuset typisk finder en bolig med plads til den store familie. Samtidig er der i disse år også et stigende ønske om adgang til have og grønne arealer, som man typisk får, når man lejer et parcelhus, siger Thomas Hovgaard.


Relaterede konferencer

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Ny udbudslov KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Stormflodssikring af by- og landområder