Gennem de seneste 3 år er salgstiden på sommerhuse halveret. Mæglerkæde forventer, at de nu stabiliserer sig og måske stiger igen.

I juni 2019 – før coronavirus, stigende boligrenter og bekymringer om krigen i Ukraine – blev landets sommerhuse i gennemsnit solgt på 229 dage. I dag, 3 år senere, bliver sommerhusene solgt på den halve tid, idet salgstiden nu er faldet til 114 dage i juni 2022. Det viser de nyeste markedstal fra Boligsiden.

Udviklingen er en konsekvens af den store handelsaktivitet, som især viste sig på sommerhusmarkedet, da samfundsnedlukninger og omfattende restriktioner tilførte ny energi til danskernes drømme om dansk sommeridyl.

Ifølge administrerende direktør i Nybolig, Peter J. Mattsen, er den opsigtsvækkende ændring i salgstiderne resultatet af en særlig periode, hvor en række betingelser gav både sælgere og købere gode betingelser for at handle.

- Udviklingen på boligmarkedet de seneste år vil efter alt at dømme gå over i historiebøgerne. Det er næppe sket før, at sommerhuse i løbet af så kort en periode har kunne sælges på den halve tid. Sælgere har haft gode betingelser for et effektiv og hurtigt boligsalg med pæne muligheder for at realisere afkast på salget, mens købere har kunne låne til historisk lave boligrenter under størstedelen af pandemien, siger Peter J. Mattsen.

Ferieprojekter: fra camping til luksus. Konferencen afholdes den 8. september 2022.

Selvom de stigende boligrenter siden pandemien ikke er gået ubemærket hen, er renteniveauet stadig relativt lavt set i et større historisk perspektiv.

Spoler vi tiden en række årtier tilbage, har renten på et fastforrentet 30-årigt lån nemlig været betragteligt højere end de aktuelle 4 procent. Frem til 1960’erne svingede renten omkring 4-5 procent. Herefter steg den med enorm fart op gennem 70’erne til et topniveau på 20 procent i forbindelse med den store oliekrise, hvor inflationen var høj. Siden da er renten faldet væsentligt gennem 90’erne og videre ind i årtusindskiftet. Det nuværende renteniveau på 4 procent er derfor stadig lavt set med historiske briller.

Hos Nybolig forventer man, at salgstiderne vil stabilisere sig i løbet af 2. halvår af 2022, hvorefter de potentielt set kan stige.

- Det samlede antal boliger i udbud er begyndt at stige. Derfor forbereder vi også vores sælgere på, at det kan tage lidt længere tid at sælge boligerne i den kommende tid. Vi går fra exceptionelle tider til mere normale tider, afslutter Peter J. Mattsen.


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.