Den 17. juni 2021 lancerer organisationen Nordic Safe Cities, arkitektfirmaet SLA og 20 nordiske byer i fællesskab en ny publikation, der giver bud på hvordan byer i Norden kan skabe trygge og sikre byrum og pladser. Målet er byer som på én gang er sikrede mod terrorangreb, klimakrise og globale pandemier – og som samtidig beholder deres åbne, sociale og demokratiske identitet.

Terrorangreb, klimaforandringer, internationale finanskriser, social ulighed, tiltagende ekstremisme og globale pandemier. Det er blot nogle af de udfordringer, der de seneste år har sat verdens byer under et stadig større socialt og ikke mindst fysisk pres.

Den udfordring har organisationen Nordic Safe Cities, byudviklingsarkitekterne SLA og 20 nordiske byer i fællesskab sat sig for at gøre noget ved. Siden 2019 har de sammen arbejdet på at finde en ny nordisk model for hvordan tryghed og sikkerhed kan tænkes sammen med åbne, demokratiske og socialt bæredygtige byrum for alle.

Boom i Logistik- og industri-ejendomme - udvikling og investeringer. Konferencen afholdes den 7. oktober 2021.

Resultatet præsenteres nu i publikationen "Safe Urban Spaces – A Nordic Approach and Toolbox", der giver en lang række anbefalinger og løsninger på hvordan fremtidens trygge, demokratiske og bæredygtige byer og byrum skal være.

- Målet med publikationen er at få alle nordiske byer til at indtænke byudvikling og byrum i deres bestræbelser på at skabe byer, hvor alle føler sig trygge og velkomne og kan gå sikkert i byens gader, siger Lotte Fast Carlsen, vicedirektør i Nordic Safe Cities.

Syn og skøn - konfliktløsning ved byggeprojekter. Kurset afholdes den 22. september 2021.

Netop den fysiske planlægning og indretning af vores byer og byrum spiller en stor rolle for beboernes tryghed. Men den fysiske indretning må tænkes bredt og i en menneskelig skala, hvis resultatet af indsatserne skal blive både sikrere og tryggere byer og ikke det stik modsatte. Dette gælder især i forhold til terrorsikring.

- Som byplanlæggere og arkitekter er vi meget opmærksomme på den effekt og den adfærdsændring vores byrumsdesign medfører. For hvordan sikrer vi vores byer mod terrorangreb uden at de bliver utilnærmelige og menneskefjendske? I vores arbejde viser vi hvordan sikring og tryghed godt kan gå hånd i hånd med åbne og attraktive byrum og et levende og mangfoldigt byliv. Ved at droppe pullerter, pigtråd eller store betonelementer og for eksempel i stedet bruge naturbaserede sikringsløsninger som træer, bynatur, inviterende byrumsmøbler, vandspejle og niveauspring kan vi skabe sikkerhed, tryghed og overskuelighed i byens rum uden at gå på kompromis med de nordiske idealer om demokrati, åbenhed og lige adgang og rettigheder for alle. Disse naturbaserede løsninger tilfører samtidig vores byer en merværdi i form af øget klimatilpasning, sundere omgivelser og forbedrede muligheder for sociale aktivitete, siger Louise Fiil Hansen, partner i SLA.

Femern-byggeriet rundvisning. Den 9. september 2021.

Lanceringen af publikationen "Safe Urban Spaces – A Nordic Approach and Toolbox", sker ved en fællesnordisk online Talk, hvor stadsarkitekter, arkitekter, kunstnere og fagfolk fra hele Norden er inviteret til at diskutere tilgangen til fysisk tryghedsarbejde i Norden, og hvordan vi bygger fremtidens trygge og demokratiske byer.

Fra Danmark er byerne København, Aalborg, Odense og Esbjerg medlemmer af Nordic Safe Cities netværket, og særligt Aalborg har bidraget til publikationen.


Relaterede konferencer

Ungdomsboliger på et modent marked

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032