Der skal bygges tættere i København, der skal være flere ejerboliger, og betalbare boliger skal målrettes dem, der har brug for dem, lyder forskellige forslag.

Ifølge Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen er opførelsen af flere billige boliger afgørende for at sikre mangfoldigheden i byen. Derfor skal der opføres flere billige boliger til dem, der ikke kan betale markedsleje.

- Derfor skal vi bygge mere og tættere og omdanne gamle områder til nye bydele. Kløvermarken, Refshaleøen og lynetteholmen er fremtidige, store byudviklingsprojekter, men vi skal også finde arealer til nye boligområder, som vi kan etablere her og nu, siger Sophie Hæstorp Andersen.

De grundlæggende omkostninger ved byggeri er dog steget markant, og derfor er det svært at udbyde betalbare boliger, især når selve grundprisen også er i den høje ende. Ifølge administrerende direktør Hans-Bo Hyldig fra projektudvikler FB Gruppen er det derfor vigtigt at kigge på, om alle skal have ret til en billig bolig.

- I min optik har vi som samfund ikke råd til, at alle skal have en billig bolig. De billige boliger skal målrettes dem, der har behovet. Herudover mener jeg ikke, at vi skal kalde dem billige, men betalbare boliger. Det er samtidig vigtigt at holde fokus på kvaliteten i byggeriet og omgivelserne, for uanset boligform man har mulighed for, er det vigtigt, man er stolt af sin bolig, siger Hans-Bo Hyldig.

Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) peger på, at der skal udbydes flere grunde til ejerboliger. Flere private boliger vil dæmpe prisstigningen på privatlejeboligmarkedet, mener han.

- Det er et problem, at vi kun har 19 procent ejerboliger i København. Det gør det let at presse priserne op. Samtidig har vi renoveret mange boliger, som er blevet lagt sammen og er blevet ubetalelige. Det er vigtigt at sikre en blandet by. Derfor skal vi udbyde flere grunde, så langt flere bygger private boliger til at bo i, ikke private lejeboliger, fortæller Jakob Næsager.

2 trends: Nye andelsboliger og konvertering til lejeboliger. Konferencen afholdes den 9. ovember 2022.

Hans-Bo Hyldig er enig.

- Der er bygget meget få ejerboliger gennem de senere år, primært fordi efterspørgslen efter private lejeboliger er meget stor. Når renten samtidig er steget fra 1-5 procent relativt hurtigt, og færre kan få godkendt et boliglån i storbyerne, skaber det et pres på lejemarkedet. Vi skal derfor arbejde målrettet med at balancere udviklingen og gøre det i rette tid. Når politikerne lovgiver, kommer de nye regler ofte 2 år efter, at markedet er skiftet. Lad os få en dialog om, hvordan vi i fællesskab kan være agile, så vi kan ændre udviklingen, når behovet er for det, siger Hans-Bo Hyldig.

Samlet er der enighed om, at der skal fokus på at sikre flere boliger til rimelige, betalbare priser – og grundprisen i denne forbindelse har stor betydning. Et politisk forslag lyder, at man kan sikre et større udbud ved at kigge nærmere på lokalplanerne.

- Vi kan bygge alle de boliger, der skal bruges, men det er svært at bygge billigt, når jorden koster så meget. Størstedelen af de byggerier, der opføres i København, opføres på kommunal jord. Derfor er det vigtigt, at landets borgmestre og tekniske forvaltninger kigger deres portefølje af grunde og arealer igennem og vurderer, om det nu også er den rigtige pris. De er nødt til at tage problemstillingen op om, at det ikke hænder sammen. Dét er vigtigt, at der er økonomisk fornuft i alle led – både fra kommunernes side, men også fra materialeleverandører, rådgivere og udførende. Alle led skal tage problemstillingen op, lyder opfordringen fra Hans-Bo Hyldig.

Et element i debatten om billige boliger er også at afsøge nye finansieringsmuligheder, der tager højde for finansiering af boligerne hen over en længere levetid end 30 år, idet de byggerier, der opføres i dag forventes at kunne holde i 50-100 år eller mere, lyder det fra FB Gruppen.


Relaterede konferencer

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Stormflodssikring af by- og landområder

Ungdomsboliger på et modent marked

Boligudvikling i Jylland

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Fremtidens betonbyggeri