Antallet af singlehusstande er steget fra 38,2 procent af boligmassen i 2019 til 39,1 procent i 2021. Urbanisering skaber behov for flere små boliger i de store byer.

Ifølge Danmarks Statistik var der den 1. januar 2021 2,75 millioner beboede boliger i Danmark. Det er en stigning på 28.600 siden den 1. januar 2020, svarende til en vækst i boligmassen med 1,1 procent i løbet af det seneste år.

- Det er positivt at boligmassen vokser mere end befolkningen, som fra 2020 til 2021 voksede med 0,3 procent. Men det ændrer ikke på, at vi i Danmark lider under fortidens synder og at boligudbuddet i øjeblikket har svært ved at følge med boligefterspørgslen, hvilket da også er en medvirkende forklaring på de kraftige boligprisstigninger, siger DI´s boligøkonom Bo Sandberg.

- Og så er det heller ikke sikkert, at den eksisterende boligmasse matcher de nutidige ønsker til geografisk placering, størrelse og komfort, siger Bo Sandberg.

Ud af de godt 2,7 millioner husstande i 2021, er de 1,01 millioner single-husstande. Det er en stigning på 25.300 siden 2020, og dermed står singlehusstandene ifølge Danmarks Statistik for næsten hele den årlige stigning på 28.600 enheder i boligmassen.

- De senere års tendens til flere singler har på blot 2 år løftet andelen af singlehusstande fra 38,2 procent af boligmassen i 2019 til 39,1 procent i 2021, siger DI-boligøkonom Bo Sandberg.

Ny trend: Små boliger. Konferencen afholdes den 1. juni 2021.

På 10 år er der kommet godt 83.000 flere singlehusstande, og denne udvikling er accelereret de seneste 2-3 år. Bare siden 2018 er der således kommet 55.200 flere singlehusstande, viser DI´s beregninger på baggrund af Danmarks Statistiks tal.

- Det er en generel udfordring, at boligudbuddet har svært ved at følge med efterspørgslen. Og denne udfordring bliver kun større af den samfundsmæssige tendens til flere singler, som kommer fra mindst 3 forskellige befolkningssegmenter, flere studerende, flere skilsmisser og flere seniorer, siger Bo Sandberg.

Urbanisering er stadig den dominerende megatrend
Derfor er det ifølge DI vigtigt at fastholde en fortsat høj kadence i boligbyggeriet, ikke mindst af små lejligheder i de store byer.

- Tendensen på boligmarkedet er blevet mere broget de seneste 2-3 år. Boligfesten var i forvejen i høj grad rykket ud i forstæderne omkring de store byer. Og øget fokus på klimaet samt coronafrygt og mere hjemmearbejde har skabt en modbølge, hvor flere boligkøbere søger ud mod naturen, siger Bo Sandberg.

- Som megatrend tror jeg dog stadig urbaniseringen vil være den dominerende kraft. Og stigningen i boligmarkedets single-andel til 39 procent - og 55.000 flere singlehusstande på 3 år - trækker også i den retning, da singler som hovedregel ønsker at bosætte sig i de større byer, siger DI-boligøkonomen.


Relaterede konferencer

Den nye Planlov KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Boligudvikling i Jylland

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.