Danskerne køber elektriske varmepumper som aldrig før - over 50.000 i 2019. Desværre er det ikke alle installationer, der er energieffektive. Derfor indfører Energistyrelsen nu en frivillig standard for varmepumpeinstallationer. Den skal hjælpe forbrugerne med at få det fulde udbytte af deres varmepumpe.

Energistyrelsen har finansieret den nye standard, som er udviklet af Dansk Standard i samarbejde med eksperter inden for installation og fremstilling af varmepumper. Det sker i forbindelse med, at Energistyrelsen anbefaler varmepumper som opvarmningsform for husstande, der ikke har adgang til fjernvarme.

Standarden skal øge effektiviteten af varmepumperne. Samtidig kan den bruges som aftalegrundlag mellem forbruger og installatør. For installatøren hjælper standarden med at skabe gennemsigtighed i aftalegrundlaget med kunden. På den måde skabes der øget konkurrence for installatører om at levere høj kvalitet.

Konkret stiller standarden krav til, at installatøren og bygningsejeren i fælleskab planlægger placering og dimensionering af varmepumpen. Desuden forpligter installatøren sig til at følge en kontrolplan, som følges op med en kontrolrapport.

Energistyrelsen anbefaler borgere at vælge en varmepumpe fra Varmepumpelisten og benytte en VE-godkendt installatør. Varmepumpelisten kan findes på her.

Standarden for installation af varmepumper har fået navnet DS 1150. Den kan fåes hos Dansk Standard på her.

I Energiaftalen (2018) blev det besluttet at tildele en tilskudspulje på 20 millioner kr. om året i 2021-24 til konvertering af oliefyr til varmepumper.


Relaterede konferencer

Den nye Planlov KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030