Realdania fik i 2022 et årsresultat med et underskud på 1,79 milliarder kr. efter skat. Alligevel kunne foreningen bevilge uddelinger for mere end 1 milliard kr.

I alt 209 projekter og delprojekter i det byggede miljø fik i 2022 bevilget støtte fra Realdania. I alt blev der i 2022 bevilget 1,15 milliarder kr. til nye projekter.

Det er afkastet af Realdanias kommercielle investeringer, der er grundlaget for de filantropiske uddelinger til projekter rundt omkring i landet. Efter gode år med høje afkast viste 2022 sig som et år, hvor de globale aktiemarkeder gav markante negative afkast – blandt andet som følge af krigen i Ukraine.

Den negative udvikling kan blandt andet tilskrives et stigende renteniveau som følge af centralbankernes bestræbelser på at dæmpe den stigende inflation i 2022, og at usikkerheden omkring selskabernes fremtidige indtjening er øget året igennem.

Investeringer for 25 milliarder i plejeboliger. Konferencen afholdes den 10. maj 2023.

Den negative markedsudvikling resulterede i et negativt afkast af investeringsaktiviteterne på -1.82 milliarder kr. svarende til -6,6 procent. Afkastet blev primært drevet af kursfald inden for hoved-aktivklasserne Equities, Fixed Income Investment Grade og Fixed Income Non-Investment Grade.

Årets samlede resultat efter filantropiske uddelinger, skat og omkostninger blev et underskud på 1,79 milliarder kr. Som følge af det negative investeringsafkast, er årets resultat påvirket af en regnskabsmæssig indtægt vedrørende skat på 566 millioner kr. Der har desuden været bortfald af tidligere års bevilgede uddelinger svarende til 553 millioner kr., som ligeledes er indtægtsført. Bortfaldet stammer hovedsageligt fra, at projektet med at etablere et UN Live Museum i København i juni 2022 måtte opgives. Bortfaldet har været medvirkende til, at Realdania har kunnet bevilge over 1 milliarder kr. i støtte til projekter.

- Det er selvfølgelig aldrig tilfredsstillende med et underskud. Når det er sagt, kan vi dog alligevel glæde os over, at afkastet i lyset af verdenssituationen og markedsudviklingen har været tilfredsstillende, og at vi også i 2022 har kunnet støtte projekter over hele landet med et markant beløb, udtaler Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania.

Flade tage. Konferencen afholdes den 10. oktober 2023.

- 2022 var et svært år på aktiemarkederne i lyset af den globale situation med krig i Ukraine, coronasituationen i Kina og stigende renter i forsøget på at dæmpe inflationen. Det påvirkede i høj grad årets resultat, der er væsentlig under de forventninger, som blev meldt ud ved regnskabsaflæggelsen for 2021. Det er selvfølgelig aldrig tilfredsstillende med et underskud. Når det er sagt, kan vi dog alligevel glæde os over, at afkastet i lyset af verdenssituationen og markedsudviklingen har været tilfredsstillende, og at vi også i 2022 har kunnet støtte projekter over hele landet med et markant beløb. Og samtidig har vi helt ekstraordinært kunnet støtte ofrene for krigen i Ukraine, siger Jesper Nygård.

I lyset af krigen i Ukraine gav Realdania helt ekstraordinært en donation på 100 millioner kr. til arbejdet med at hjælpe ofrene for krigen. Donationen ligger inden for Realdanias vedtægtsmæssige rammer, men den er ikke en del af foreningens sædvanlige filantropiske arbejde med at skabe øget livskvalitet gennem det byggede miljø. Donationen blev givet til Dansk Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og Red Barnet.

Siden starten på det filantropiske arbejde i år 2000 har Realdania i alt uddelt 22,4 milliarder kr. til udviklingen af det byggede miljø – de byer og bygninger, der udgør rammerne for danskernes hverdag. Igen i år blev der givet støtte til både større samfundsmæssige indsatser og til lokalt forankrede projekter.

Lejeboliger: Udvikling og salg. Konferencen afholdes den 6. september 2023.

Den filantropiske projektportefølje udgjorde 23,6 milliarder kr. ved udgangen af 2022, mens antallet af igangværende projekter udgjorde 924 ved udgangen af året mod 982 året før. I 2022 er der afsluttet i alt 265 projekter.

I 2022 skruede Realdania igen op for de missionsrettede investeringer – den aktivklasse, som foreningen introducerede i 2020. Mission Related Investments (MRI) har til formål at skabe positive effekter inden for Realdanias specifikke filantropiske arbejdsfelt og samtidig skabe et markedslignende økonomisk afkast. I 2022 øgede foreningen sine MRI-investeringer, så de ved årsskiftet udgjorde i alt 609 millioner kr. Der er i 2022 blevet vedtaget yderligere investeringer inden for proptech, finansiering af energirenovering samt investeringer inden for den cirkulære økonomi.

Vejle: De store investeringer. Konferencen afholdes den 23. marts 2023.

Realdanias mål er at have 5 procent af investeringsformuen i missionsrettede investeringer inden 2026, hvor den nuværende investeringsstrategi udløber.

I 2023 forventer Realdania et niveau for bevilligede uddelinger i størrelsesordenen 500-600 millioner kr. Forventningen ligger på niveau med de senere år og er baseret på estimater af og langsigtede forventninger til finansmarkederne.

Med udgangspunkt i de konkrete forventninger til udviklingen i det kommende år, og til niveauet for filantropiske uddelinger, forventer Realdania samlet set et overskud efter skat og uddelinger i 2023 i niveauet 200-300 millioner kr.

 


Relaterede konferencer

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Ny udbudslov KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS