Godsejer vil på et 317.000 kvm stort areal bygge ny bydel med 1.150 boliger. Helhedsplanen for de 180.000 kvm byggeri er baseret på en vision om cirkulært træbyggeri uden CO2-aftryk.

Gregers Christian Juel, Juelsberg Gods, har i samarbejde med arkitekt Knud Aarup Kappel udarbejdet helhedsplanen for den nye bydel, Auernakke.

"I praksis stræber Auernakke efter, at det samlede CO₂-byggeregnskab er det bedst opnåelige, baseret på samtidens viden i forhold til det salgbare. FN’s klimakonvention udgør en central faktor for Auernakkes vision, hvor byggeri af træ, i kombination med vedvarende rene energikilder, er det oplagte svar på klimakonventionen", lyder det i forordet til helhedsplanen.

"Anvendelse af træ i byggeriet er nyt i Danmark, hvor andre lande omkring Danmark er væsentligt længere fremme med træbyggeri. Der ligger en stor opgave i at finde nøglen til et optimalt træbyggeri under danske forhold", lyder det videre.

Teknik- og Miljøudvalget i Nyborg behandlede sagen på et møde den 2. september 2019. Af et referat fra mødet fremgår det, at der lægges op til en arkitektkonkurrence om udviklingen af den nye bydel, hvor der foruden de 1.150 boliger skal opføres 20.000 kvm parkeringshuse. Samlet skal der bygges 180.000 kvm.

NB! Etagebyggeri i træ. Kurset afholdes d. 3. oktober 2019.

Teknik- og Miljøafdelingen i Nyborg Kommune vurderer, at "helhedsplanens principper for en ny bæredygtig bydel ved Auernakke sætter en god retning for en fremtidig byudvikling på grunden, der er i tråd med Nyborg Kommunes strategiske prioriteringer".

Samtidig er vurderingen dog, at omfanget af udbygningen vil skulle reduceres væsentligt i forbindelse med en videre bearbejdning af planerne.

"Helhedsplanens vision om en ny bydel med over 1000 boliger må betragtes som en væsentlig opjustering i forhold til den hidtidige planlægning for arealet, hvor der i boligbyggeprogrammet i Befolkningsprognose 2019 regnes med ca. 250 boliger på arealet. I boligbyggeprogrammet regnes til yderligere sammenligning med en samlet boligudbygning i Nyborg by på 1275 boliger i perioden 2018-2030", lyder det i referatet fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 2. september 2019.

"Exometrics potentialevurdering sandsynliggør, at helhedsplanens koncept for en ny bæredygtig bydel er gangbar i Nyborg. Omvendt vurderes selve udbygningens størrelse at lægge op til en mangeårig udviklingsperiode. Helhedsplanen præsenterer da også en etapeplan, hvor der arbejdes med trinvis udbygning af bydelen", lyder det videre.

Auernakke-grunden er det sidste store barmarks areal, der i kommuneplanen er udlagt til byudvikling i Nyborg. Af kommuneplanen fremgår det, at området kan udvikles, når 3/4 af området ved Jagtenborg er etableret. Her er cirka 60 procent af parcellerne solgt.


Relaterede konferencer

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Fremtidens betonbyggeri

Boligudvikling i Jylland

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS