Nationalbankernes aftagende aktiviteter kommer til at påvirke likviditeten og dermed også prisfastsættelser. Trends inden for udlejningspriser på førsteklasses retail-ejendomme viser, at selv de bedste beliggenheder ikke er immune over for disruptive kræfter, og fortsat pres på priser og huslejer skyldes udfordringen med at allokere kapital i forhold til det ønskede afkast.

Patrizia Immobilien AG anbefaler institutionelle investorer at holde godt øje med likviditeten i de kommende kvartaler, da det er den vigtigste indikator for ejendomsmarkedet. Det skriver Patrizia i sin seneste Insight Commercial Property 2018 rapport.

Ifølge rapporten vil nationalbankernes aftagende aktivitet på tværs af Europa påvirke den overordnede likviditet og i sidste ende prisfastsættelsen på tværs af kontinentet. Dette vil især gøre sig gældende uden for core-segmentet og i nichemarkeder, der har oplevet en stærk kapitaltilstrømning de seneste år fra investorer på udkig efter afkast.

NB! Erhvervslejeloven - ny udvikling. Kurset afholdes d. 24. maj 2018.

- Mens mange investorer gør det rigtige ved at fokusere på afkast og renter, tror vi mere på, at de følgende kvartaler vil blive defineret af likviditeten i markedet. Det sker på et tidspunkt, hvor vi ser et større fokus på indtægter, da renterne bliver ved med at være lave, og faldende afkast fortsat er normen. Det sker også på et tidspunkt, hvor den globale økonomis tilstand er væsentligt forbedret, og prognoserne på den korte bane er de bedste i lang tid. Grundet den solide økonomiske platform forestiller vi os derfor ikke nogen drastiske ændringer i prisfastsættelsen på gode aktiver af høj kvalitet, siger Dr. Marcus Cieleback, der er Group Head of Research i Patrizia.

- Hovedudfordringen i Europa er nu lokal adgang til de rette investeringsmuligheder produkter og erfaringen til at vurdere fremtidige lejeindtægter trods det faktum, at investeringsstrategier inden for ejendomme er blevet bredere. Hvis man kan løse de udfordringer, burde man kunne klare sig igennem den disruptive situation, siger Dr. Marcus Cieleback, der er Group Head of Research i Patrizia, uddyber han.

NB! Generationsskifte af ejendom. Afholdes d. 9. oktober 2018.

Givet den nuværende tilstand på den europæiske kontorcyklus og på trods af, at den solide efterspørgsel og de relativt lave færdiggørelsesrater giver mulighed for yderligere 2 eller 3 favorable år, er det afgørende at forstå grundene til den skiftende dynamik i forhold til huslejestigninger i de enkelte byer, når man udvikler en europæisk investeringsstrategi. Det er en af rapportens øvrige vigtige pointer.

Samtidig påpeges det, at digitalisering og e-handel er nutidens disruptive kræfter i forhold til retail. Udviklingen inden for huslejepriserne på førsteklasses ejendomme på de allerbedste beliggenheder indikerer, at selv top-beliggenheder i bycentrene ikke er immune over for forandringerne. Derfor vil investorer tilpasse retail-strategier til den nye situation.

Investeringsmarkedet for retail har oplevet faldende investeringsvolumener for 2. år i træk. Den enorme appetit på investeringer i europæiske ejendomme bliver mødt med et svindende udbud. I den situation bør investorer ifølge rapporten være klar over, at jagten efter et investerbart produkt ikke retfærdiggør, at man går på kompromis med beliggenheden og kvaliteten på ejendomme.

NB! Juridisk due dilligence - Risikovurdering ved køb og salg af ejendom. Kurset afholdes d. 30. maj 2018.

Timingen og mønstret for normaliseringen af den monetære politik forbliver ”kendt-ukendt”, mens en fortsat ekspansiv monetær politik vil blive ved med at understøtte de regionale vækstprognoser for Europa. Det betyder ifølge rapporten, at hvis investorer forstår de sektorer og beliggenheder, der understøtter investeringsaktiviteten udenfor topmarkederne, så vil der fortsat kunne forefindes attraktive investeringsmuligheder - også udenfor de største bycentre.

Allokeringen af kapital med de udbytter, man påtænker, bliver den største udfordring for mange institutionelle aktører. Konsekvensen er, at presset på priser og huslejer forventes at fortsætte. Det resulterer i, at de samlede afkast i de kommende fem år hovedsageligt vil være drevet af indtægterne, hvilket vil drive dem væsentligt ned fra det niveau, der er set over de seneste år.


Relaterede konferencer

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Stormflodssikring af by- og landområder

Fremtidens betonbyggeri

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Ungdomsboliger på et modent marked