Københavns Kommune er på vej med nye retningslinjer, der skal gøre det nemmere at etablere tagboliger i eksisterende tagetager. Et notat afslører 4 temaer, der skal arbejdes med.

Borgerrepræsentationen besluttede på baggrund af et medlemsforslag fra Liberal Alliance den 12. oktober 2017, at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle fremlægge et forslag til politisk behandling om undersøgelse af forenkling af regler og procedurer for etablering af tagboliger i uudnyttede tagetager. Der er samtidig et politisk ønske om at se på muligheder for en fortætning i byen.

NB! Renovering og udvikling af fredede og bevaringsværdige bygninger. Kurset afholdes d. 30. oktober 2018.

Teknik- og Miljøudvalget skal den 18. juni 2018 tage stilling til rammerne for det videre arbejde med vejledende retningslinjer for etablering af tagboliger. Etablering af tagboliger i København forudsætter ifølge et såkaldt konsekvensnotat fra forvaltningen stillingtagen til især kulturarv og arkitektur, samt til parkering, friareal og dagslysforhold.

I notatet er forskellige scenarier sat op. Forvaltningen indstiller eksempelvis, at der fastlægges "retningslinjer til sikring af kulturarv og til at understøtte klare arkitektoniske greb". Ligeledes indstiller forvaltningen, at der ikke stilles krav om parkeringspladser for biler ved etablering af tagboliger i uudnyttede tagetager.

Til gengæld indstiller forvaltningen, at der stilles krav om etablering eller kvalitetsløft af friarealer ved etablering af tagboliger i uudnyttede tagetager. Forvaltningen opstiller forskellige løsningsmodeller for, hvordan kravet kan udformes.

Endeligt indstiller forvaltningen, at der udarbejdes retningslinjer til vurdering af lysforhold, herunder dagslysforhold. Retningslinjerne til vurdering af lysforhold skal sikre en vis forudsigelighed og ensartet praksis om, hvordan etablering af tagboliger med forøget taghøjde, stejl/lodret taghældning og etablering af kviste påvirker lysforhold.

NB! Renovering af ejendomme til 120 milliarder. Konferencen afholdes d. 20. februar 2019.

Der har ifølge forvaltningen ikke været en entydig praksis for håndtering af tagboligprojekter, hvor tagformen ønskes ændret uden for eksisterende volumen, som eksempelvis rejsning af tagets skrå flader. Forvaltningen foreslår, at der fastlægges retningslinjer for, at tagformernes hovedtræk bevares mod gade, og i mindre omfang bevares mod gård.

Forvaltningen har i foråret 2018 afholdt dialogmøder med en række interessenter og deres ønsker til kommende retningslinjer for etablering af tagboliger. Retningslinjerne vil blive udgangspunktet for det konkrete skøn, som udøves i forvaltningen.



Relaterede konferencer

Den nye Planlov KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Stormflodssikring af by- og landområder

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens