Står det til Himmerland Boligforening og en lokal initiativgruppe, skal St. Restrup i fremtiden gentænke måden at bo på landet.

På St. Restrup Fælled, der er marken fra udstykningen tættest på St. Restrup Herregård, skal der efter planen etableres spredte boliger og små parceller, hvor jorden anvendes efter de samme principper som for et århundrede siden. Der må maksimalt bygges 4.000 kvm boliger fordelt på cirka 20 bygninger, så der bliver tale om en ekstensiv bebyggelse, der skal sikre oplevelsen af at bo på landet.

- Landsbyen er opstået omkring herregården, hvorfra der blev udstykket 50 husmandssteder. Det skabte en ny struktur i landskabet, hvor bar mark blev erstattet af de mange selvstændige ejendomme med blomstrende haver, læhegn og marker anvendt til dyrkning, der vekslede fra år til år – og det er det indtryk, der nu skal genskabes, fortæller direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening.

Der bliver på det 50.000 kvm store areal en bebyggelsesprocent på kun 8, for projektet omfatter blot 14-15 fritliggende ejerboliger, hvortil kommer Himmerland Boligforenings 14 almene boliger i rækkehuse og 4 andelsboliger som dobbelthuse.

AALBORG: De store projekter. Konferencen afholdes den 26. maj 2020.

- St. Restrup Fælled bliver en moderniseret version af livet på landet, hvor der er fokus på at sikre natur-, kultur- og landskabsværdier samtidig med, at det skal være et unikt eksempel på, hvordan en landsby kan udvikles til vores tid. Netop derfor lægger vi vægt på en bebyggelse med spredte huse på små grunde, hvor der ikke er nogen synlig markering af matrikelgrænser, men derimod store fællesarealer mellem udstykningerne, fortæller Jacob Birk Jensen fra initiativgruppen.

Hensigten er på St. Restrup Fælled at kombinere velkendte bekvemligheder ved at bo i byen med fordelene og glæden ved at bo på landet. Konceptet er således en gentænkning af ”landlivet” og en mulighed for, at flere vælger dette og at udviklingen af landdistrikterne bliver løftet.

Jacob Birk Jensen fortæller, at både borgmester Thomas Kastrup-Larsen og by- og landskabsrådmand Hans Henrik Henriksen har været på besøg for at høre om projektet. Rådmanden betegnede i forbindelse med byrådets behandling af lokalplanen St. Restrup Fælled som ”et visionært projekt”, der måske kan blive et eksempel til efterfølgelse i andre mindre byer uden for de egentlige vækstområder i kommunen.

Som en del af projektet vil der blive opført en stald- og ladebygning, der sammen med marker giver mulighed for dyrehold eller andre aktiviteter.

Den samlede plan for projektet er resultatet af en arkitektkonkurrence vundet af ArkPlan, der tidligere har udarbejdet landskabsplanen for herregården. Selve bebyggelsen bliver tegnet af N + P Arkitektur.

Projekteringen af St. Restrup Fælled er påbegyndt og går alt efter den overordnede plan, kan der forventes byggestart i anden halvdel af 2021.


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Stormflodssikring af by- og landområder

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Ny udbudslov KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Den nye Planlov KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS