Forslaget til ændring af planloven, som blev fremlagt for Folketinget onsdag den 25. januar 2017, åbner op for midlertidige studieboliger på tomme grunde. Ændringsforslagene hilses velkommen af flere aktører indenfor byggebranchen, da det kan revitalisere hensygnende byområder.

Med forslaget til ændring af planloven er der åbnet op for, at der kan etableres midlertidige boliger på grunde, der endnu ikke har fået en ny lokalplan. For eksempel er en stor grund i Sydhavnen endnu ikke blevet udviklet, fordi området står langt nede på Københavns Kommunes rækkefølgeplan.

Rækkefølgeplanen bestemmer, hvornår et givent område kan komme under myndighedsbehandling og ændre status fra en anvendelse til en anden.

NB! Jylland: Omdannelse af erhverv til bolig. Konferencen afholdes d. 30. august 2017.

- Vi ser flere tomme grunde på steder, der nærmest skriger efter udvikling. Derfor er det glædeligt, at Erhvervsminister Brian Mikkelsen nu åbner op for, at sådanne grunde kan anvendes til midlertidige studieboliger. Men hvorfor ikke gå skridtet videre og tænke endnu flere aktiviteter ind på de tomme grunde? Sådan lyder det fra moduludlejningsfirmaet Temporents direktør Claus Weppler.

Temporent udlejer pavilloner i hele Norden, hvor modulerne finder så forskellig anvendelse som kontorer, børnehaver, skoler og hospitaler. Således har Temporents moduler aflastet Karolinska Sygehuset i Sverige med blandt andet foredragssale, mens sygehuset bliver bygget om. Andre steder bliver modulerne brugt som undersøgelsesrum og administrationslokaler.

NB! Planloven - de nye forhold. Seminaret afholdes d. 1. marts 2017.

- Hvad nu hvis det ikke er studieboliger, der er behov for, men en børnehave, en midlertidig skole, et sundhedshus eller en turistinformation? Her ville det være godt at tænke lidt mere ind i boksen. Midlertidige byggerier kan jo være mange ting. Det er vigtigt, at man rundt om i kommunerne tænker sig godt om og finder ud af, hvad behovet er lokalt, siger Temporents direktør Claus Weppler.

Modulbyggeri er især populært i Sverige, hvor Temporent sidste år vandt en rammeaftale om at levere 30 procent af alle midlertidige skolelokaler i Stockholm.

Også hos Cramo Adapteo, hilser man ministerens planer velkommen. Virksomheden står klar til på få uger at levere kreative, bo- og energivenlige boliger, som kan etableres både på land og til vands, til de mange tusinde studerende, der i dag står uden tage over hovedet.

NB! Grønne tage. Konferencen afholdes d. 7. februar 2017.

- Det har længe været tydeligt, at efterspørgslen efter studieboliger i de største af landets byer er langt større end udbuddet, for netop at afhjælpe dette problem, er vi begejstrede for ministerens planer om at give tilladelse til at opføre midlertidige studieboliger, så de unge får mulighed for et permanent sted at bo under deres uddannelse i stedet for at vandre fra sted til sted, siger direktør Mads Blom, Cramo Adapteo.

Virksomheden har specialiseret sig i at designe, udvikle og bygge pavilloner til midlertidig beboelse.

- Pavillonerne kan tilpasses alle behov, og de kan bygges på land og til vands, dvs. de kan også fungere på en pram i havnemiljøet, hvilket for eksempel kunne være en mulighed i København. På den måde vil de give mulighed for at skabe et kreativt studentermiljø langs havnefronten, siger Mads Blom.

NB! Jylland: Den nye planlov og butikker. Seminaret afholdes d. 3. maj 2017.

- Vi har længe prøvet at overbevise lovgiverne om, at midlertidige studieboliger kunne være en god løsning på den akutte boligmangel blandt unge i de større byer. Ved at opstille pavilloner som studieboliger, er der ingen tvivl om, at det hurtigt og til et rimeligt beløb, er muligt at afhjælpe et stadigt stigende problem, tilføjer han.

Cramo Adapteo’s komplette pavilloner opfylder gældende bygningsreglement, og de kan leveres og installeres på få uger, hvorfor de hurtigt kan være med til at løse behovet for ekstra studieboliger. Pavillonerne kan vælges i flere forskellige størrelser, og de kan leveres fra en til tre etagers højde, med en svalegang, som gør det muligt at etablere hyggelige udemiljøer i forbindelse med pavillonerne.


Relaterede konferencer

Ungdomsboliger på et modent marked

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Fremtidens betonbyggeri

Ny udbudslov KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030