Pladsen per person i landets lejligheder er blevet mere trang de sidste 10 år, mens det omvendte er tilfældet i landets parcelhuse. Udviklingen skyldes i høj grad prisstigninger i de store byer, vurderer Nybolig.

De sidste 10 år er vores boliger i gennemsnit blevet større, men det er langt fra alle danskere, der har fået mere plads at boltre sig på inden for hjemmets 4 vægge. Fra 2010 til 2020 er pladsen for danskere i parcelhuset øget med 3,1 kvm, mens der modsat er blevet 1 kvm mindre for folk, der bor i lejlighed. Det viser en analyse, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har lavet over tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge Peter J. Mattsen, der er direktør i Nybolig, skyldes den faldende plads per person i lejlighederne i høj grad udviklingen på det københavnske boligmarked, hvor priserne er steget over en lang årrække.

Udvikling og investering i rækkehuse. Konferencen afholdes den 5. april 2022.

- Mens priserne er steget til et niveau, der nu ligger over det op til finanskrisen, er det klart, at en stor gruppe mennesker, der vil bo i København nødvendigvis må klumpe sig sammen på mindre plads, for eksempel ved at dele bolig med andre, siger Peter J. Mattsen, som vurderer, at den udvikling vil fortsætte, så længe efterspørgslen på københavnske boliger er høj.

Modsat er det gået den anden vej i parcelhusene, og her mener han også, at priserne spiller en rolle.

Finansiering af ejendomsprojekter. Kurset afholdes den 31. august 2021.

- Priserne er ikke steget i samme grad på parcelhusmarkedet, og det er blevet billigere at opvarme større boliger, er det naturligt, at der bliver mere plads i parcelhuset, og vi skønner faktisk, at arealet på sigt vil blive ved med at stige. Vi kan også se, at det høje priser i de store byer har også fået flere til at flytte ud af byen for at finde billigere kvm, siger Peter J. Mattsen.


Siden 2011 er det gennemsnitlige areal per person i parcelhuse vokset fra 56,4 kvm til 59,6 kvm, mens det rækkehuse er vokset fra 48,2 kvm til 50 kvm. I lejligheder er det faldet fra 45,3 kvm til 45,1 kvm.


Relaterede konferencer

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Fremtidens betonbyggeri

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Stormflodssikring af by- og landområder

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Køge: det store byggeboom frem til 2032