Cushman & Wakefield | RED har i samarbejde med ReData har opgjort den samlede handel med ejendomme i 2021 til 106 milliarder kr. Det er det højeste på det danske marked nogensinde.

I 2017 toppede handlen med ejendomme med 91 milliarder kr., og i de efterfølgende år blev denne ikke overgået trods stor aktivitet og en række meget store handler. Coronaåret 2020 tog fart mod slutningen, og det momentum fortsatte ind i 2021, der i alle årets 4 kvartaler blev et meget aktivt år.

- Oftest ser vi en klar afmatning i sommermånederne, men i år var det som om, investorerne havde så mange transaktioner i pipeline og nye processer at starte op, at også juli måned blev en måned med fuld fart på og handler for næsten 11 milliarder kr., siger Nicholas Thurø, managing partner i RED.

- Det var også året, hvor vi som rådgivere og mæglere skulle være meget skarpe på timing og type af proces, da vi vidste, at investorerne havde rigtig mange sager på deres bord, og de prioriterede derfor benhårdt i hvilke sager, de kunne og ville bruge ressourcer på, uddyber han.

Generationsskifte af ejendom. Kurset afholdes den 24. februar 2022.

De magiske 100 milliarder kr. blev nået, og RED forudser, at det også bliver en foreløbig top, ligesom 2017 tidligere var det.

- Selvom der fortsat er stor kapitalrigelighed, et buldrende boligmarked, et stærkt kontor- og logistikmarked og et retailmarked, der så småt er ved at komme i omdrejninger igen, bliver det svært for investorerne at finde kvalitetsprodukter nok til at sætte ny rekord allerede i 2022, mener Nicholas Thurø.

Præcis som i 2020 udgjorde boligejendommene mere end halvdelen af handlerne.

Jylland: Generationsskifte af ejendom. Kurset afholdes den 23. februar 2022.

- Boliger driver fortsat volumen, og vi har i år set investorerne bevæge sig længere og længere ud af risikokurven for at finde aktiverne, og priserne er presset godt op, siger Nicholas Thurø.

Efterspørgslen i boligsegmentet er ifølge Nicholas Thurø bred, og der er investorer til alle typer boliger: nyopførte, forward-salg, OMK-boliger, ungdomsboliger og seniorboliger.

Efterspørgslen er også til stede i de øvrige segmenter, men her er den væsentligt mere snæver. I kontorsegmentet efterspørges prime-beliggenheder eller upcoming city-beliggenheder og i retailsegmentet er det de sikre cash-flow fra eksempelvis supermarkeder på lange lejekontrakter, der er på investorernes ønskelister.

Træ til etagebyggeri og rækkehuse - nyeste udvikling i træbyggeri. Konferencen afholdes den 3. maj 2022.

De store handler domineret af udenlandsk kapital
Ser man på handlen med ejendomme i 2021 var den i kr. og ører mere eller mindre ligeligt fordelt mellem danske og udenlandske investorer. Ser man på derimod på antallet af handler stod de danske investorer for næsten 90 procent af de 2.144 handler som ReData har registreret i 2021.

Markedet var således igen kendetegnet ved, at de danske investorer stod for størstedelen af de mindre handler, hvorimod de udenlandske investorer stod for størstedelen af de store handler. Det vidner ifølge Nicholas Thurø om, at der fortsat skal være tale om projekter (eller porteføljer) med en vis volumen for at tiltrække udenlandsk kapital.

- Det er, som det har været i mange år, udbuddet i det danske marked, der definerer, hvor meget der kan handles, siger Nicholas Thurø.

Lyngby: De store projekter. Konferencen afholdes den 25. januar 2022.

- Norden er et højt prioriteret område for mange af verdens største investorer, og for dem handler det blot om, hvorvidt der er tilstrækkeligt med gode aktiver at investere i, for pengene er sådan set allokeret. I 2021 var der 105 handler til +200 millioner kr. svarende til en samlet volumen på knap 58 milliarder kr., hvoraf 65 procent var udenlandsk kapital, uddyber han.

Flere konsolideringer på vej
Investorerne finder alternative ruter til opbygning af stor volumen. Vi har blandt andet set AP Pensions køb af Bostad, Heimstadens køb af Akelius’ boligportefølje og Oxford Properties Groups køb af hele M7’s danske portefølje - og der vil være mere af samme skuffe på vej.

Køge: De store projekter. Konferencen afholdes den 8. februar 2022.

- For mange, især nye udenlandske investorer, er det meget attraktivt at entrere markedet via en ”platform deal”, hvor asset management allerede er på plads, og der er en historik for porteføljen, mener Nicholas Thurø.

- Og den præmie investorerne er villige til at betale for at allokere meget kapital på én gang i et set-up der kører, kan gøre det attraktivt for nogle af de danske ejendomsselskaber og fonde at overveje et salg, slutter han.


Relaterede konferencer

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Den nye Planlov KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Fremtidens betonbyggeri

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Stormflodssikring af by- og landområder