De seneste 3 kvartaler har Danmark fået næsten 500.000 færre ledige kvm lager- og logistiklokaler. Coronakrisen har øget behovet for plads – det samme gør forbrugernes skærpede krav om hurtige leverancer, siger 2 erhvervsmæglere.

I løbet af 2021 er andelen af ledige lagerlokaler, logistikejendomme og produktionsbygninger faldet med 26 procent og ligger dermed på det laveste niveau siden 2007 eller lige før finanskrisen. Det viser nye data fra Ejendomstorvet.dk.

- Efter den store coronanedlukning i marts 2020 steg andelen af udbudte lager- og industriarealer en kort periode. Men siden toppen i 4. kvartal 2020 med næsten 1,9 millioner ledige kvm er udbuddet faldet 3 kvartaler i træk – med i alt 483.400 eller næsten en halv million kvm. Udbuddet svarer nu blot til 2,0 procent af de samlede arealer – det laveste niveau vi har registreret siden 2007, siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Boom i Logistik- og industri-ejendomme - udvikling og investeringer. Konferencen afholdes den 7. oktober 2021.

Portalen er ejet fælles af landets ejendomsmæglere ligesom "søsterportalen" Boligsiden.dk. På landsplan er lidt over 8.000 erhvervslejemål og ejendomme udbudt via Ejendomstorvet.dk lige nu, og heraf er 1.083 lagerbygninger, logistikejendomme, fabrikshaller og værksteder, fordelt over hele Danmark.

- Tallene fra Ejendomstorvet.dk afspejler, at Danmark er underforsynet med lager- og logistiklokaler, og det har vi været gennem længere tid. Det gælder over hele landet, men især i Storkøbenhavn og de større byer. Der er stadig store transport- og logistikcentre uden for de store byer, men i takt med stigende krav fra forbrugerne om hurtig levering, så vil flere virksomheder have lokaler tættere på byerne og dermed tættere på forbrugerne, siger Robin Rich, analysechef i mæglervirksomheden Newsec Advisory.

Lagerbeskatning af fast ejendom. Kurset afholdes den 30. september 2021.

En del af den stigende efterspørgsel på kvm skyldes, at coronaforløbet med nedlukninger og andre restriktioner har øget nethandlen. Samtidig er de internationale forsyningslinjer blevet ramt af forsinkelser, så nogle virksomheder er nødt til at have større lagerkapacitet.

- Da coronaen ramte sidste forår, stoppede en del virksomheder op og ville lige se tiden an. Men kort efter steg efterspørgslen, og det er sket meget bredt, både fra firmaer inden for e-handel, transport og produktionsvirksomheder. Og mens lejerne for få år siden næsten kunne vælge og vrage, så skal de nu træffe hurtige beslutninger for overhovedet at få fat i lokaler. De kan heller ikke forvente korte lejekontrakter og andre gode vilkår, tværtimod ser vi flere steder tendens til stigende lejeniveauer, siger Jacob Widahl, chef for industri og logistik i Colliers Internationals afdeling i København.

Fredede og bevaringsværdige bygninger - nye 2021-regler, løsninger og tilskud. Konferencen afholdes den 3. november 2021.

Dataudtræk fra Ejendomstorvet.dk viser, at lejemål inden for lager, logistik og produktion ved indgangen til september var udbudt til en gennemsnitlig leje per kvm, som var 9,3 procent højere end ét år tidligere og 33 procent højere end de arealer, som var udbudt for 5 år siden.

Danmark har i alt 69,1 millioner kvam areal til lager, logistik og produktion. Heraf ligger 2/3 vest for Lillebælt, fordelt med 13,8 millioner kvm i Sydjylland, 12,1 millioner kvm i Østjylland, 9,4 millioner kvm i Vestjylland og lige godt 9 millioner kvm i Nordjylland.

 


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Den nye Planlov KURSUS