Der er 19 bofællesskaber i kommunen, men yderligere 5 er på vej. Når de nyeste byggerier står færdige, vil 2-3.000 af kommunens 85.000 indbyggere have valgt denne boform, hvor fællesskabet er i centrum.

I Roskilde Kommune er 5 nye bofællesskaber er på vej. Kommunen satser ifølge en pressemeddelelse bevidst på at tiltrække borgere, der ønsker at bo og leve fælles om hverdags- og fritidslivet.

- Roskilde Kommune er inden længe oppe på at huse 24 bofællesskaber. De ældste er helt tilbage fra 1980'erne og de seneste 5 er nu på vej. Det placerer kommunen som den i landet, der har flest bofællesskaber. Vi satser helt bevidst på at tiltrække den boform, for det har vist sig at være en succes - for beboerne, for området og for resten af kommunen, siger formand for Plan- og Teknikudvalget, Daniel Prehn.

De nyeste bofællesskaber tæller projektet Osby med 2 bofællesskaber i Skousbo ved Viby, Rullestenen og Den røde tråd på Musicon og Hegnet 2, som er et seniorbofællesskab i Trekroner.

SENIOR-boliger og seniorkollektiver - ideer, udvikling og byggeri. Konferencen afholdes d. 28. april 2020.

- Nogle bofællesskaber her i kommunen har valgt at have en profil omkring eksempelvis bæredygtighed eller økologi, mens andre appellerer til bestemte aldersgrupper. Uanset hvad, så er det vores erfaring, at denne boform tiltrækker engagerede borgere, der også bidrager til samfundet uden for deres egne rammer. Det ser vi som et stort plus, siger Daniel Prehn.

Roskilde Kommune har oprettet et sekretariat til at hjælpe med bofællesskabernes fødsel. Sekretariatet arbejder blandt andet for, at udbuddet af storparceller sker på sådan en måde, at private, og ikke kun de professionelle, kan være med i processen. Der bliver også holdt borgermøder og workshops for interesserede, så de får et bedre indblik i, hvordan en gruppe beboere kan komme igennem de forskellige faser, der skal til, fra idé til færdigt bofællesskabsbyggeri.

Fakta

Roskilde Kommune har landets højeste koncentration af bofællesskaber ifølge hjemmesiden Bofællesskab.dk. Aarhus ligger på en 2. plads med 19, mens Københavns Kommuner er registreret med 5.

Når de nyeste bofællesskaber er klar til indflytning, vil 2-3.000 af Roskilde Kommunes 85.000 indbyggere bo i et bofællesskab.

De 5 nye byggerier er:

Osby - 2 nye bofællesskaber i Vibys nye bydel Skousbo
Osby kommer til at bestå af cirka 60 husstande delt på et bofællesskab for enlige forældre og et bofællesskab for en blandet bogruppe, bestående af både børnefamilier, singler og aktive 50+'ere. Indflytning i 2021.

Rullestenen på Musicon
EcoVillage opfører et nyt bofællesskab tæt på Rabalderstræde i Musicon. Byggeriet bliver bæredygtigt og lavenergi-mærket, og boligerne bygges efter microliving-princippet. Bofællesskabet består af 47 ejerboliger i størrelser fra 45 kvm til 134 kvm, samt et fælleshus. Indflytning i 2021.

Den røde tråd - et generationsbofællesskab på Musicon
I Musicons sydlige del bygger Roskilde Nord Boligselskab en række nye almene boliger i form af 46 familieboliger, 24 boliger i seniorbofællesskab og 5 boliger til ungdomsfællesskaber. Det nye byggeri kaldes Generationernes Byhus, og er et koncept, der er udviklet af en række boligforeninger under KAB. Indflytning i 2021.

Hegnet 2 - et seniorbofællesskab i Trekroner
Det nye bæredygtige seniorboligfællesskab Hegnet bliver Trekroners 10. bofællesskab for mennesker, der har tid og overskud til at dyrke interesser og fællesskaber, men som også har et behov for tryghed, nærhed og hjælp i hverdagen. Byggeriet forventes at blive igangsat i 2020.

De eksisterende bofællesskaber i Roskilde Kommune er:

Absalons Have
Bakkefaldet
Den gamle skole i Gundsølille
Glashusene
Højen
Ibsgården
Jernstøberiet
Kongehøjen
Kæphøj
Langhusene, Jernaldermarken
Munksøgård
Ottegårdsparken
Sneglebo
Svalin
Toppen, Svalin 2
Trekroner Bo
Trekroner Gård
Tuen
Åhusene


Relaterede konferencer

Fremtidens betonbyggeri

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Ny udbudslov KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS