SENIOR-boliger og seniorkollektiver - ideer, udvikling og byggeri

Program

09.00 Registrering og morgenmad
09.30 Velkomst
09.35 Markedet for seniorboliger og seniorbofællesskaber

Markedet for seniorboliger og seniorbofællesskaber. Hvilke typer boliger retter efterspørgslen sig efter? Leje-, eje-, almene- eller andelsboliger? Prisudvikling og afkast. "Egen bolig" eller bofællesskab. Hvem køber eller lejer seniorboliger? Hvordan segmenterer man kundegruppen? Og skal et bofællesskab anlægges "bredt", så det appellerer til alle, eller skal man sigte efter mere snævre målgrupper? Hvorfor bygges der ikke flere bofællesskaber for ældre på trods den store efterspørgsel? Kommer der et marked for drift af seniorbofællesskaber?

Peter Schnell Jensen , Senior Manager, PwC Real Estate

10.00 Seniorboliger for hvem?

Seniorboligbegrebet spænder vidt rent aldersmæssigt. Der er tale om 50+, 55+ og 60+ boliger. Hvordan sikrer man den optimale beboersammensætning og "et generationsskifte" i et bofællesskab, således at det ikke ender med, at alle beboere er 75+?

Torben Juul , Kreativ Direktør, Zeso Architects

10.25 Udvikling af det fremtidsikrede seniorbofællesskab

Hvordan griber man arbejdet an med at etablere et bofællesskab for seniorer, så det også er tidssvarende for fremtidens seniorer? Er det tid til at udfordre, at der altid skal være et fælleshus, og hvad er tidsplanerne for projekterne? Holdet med det aarhusianske arkitektfirma AART architects i spidsen er udpeget som vinder af Realdanias og Realdania By & Bygs konkurrence om udviklingen af et nyskabende seniorbofællesskab i Naturbydelen i Ringkøbing.

10.50 Kaffepause
11.20 Pensionsselskab udvikler nye standarder for seniorbofællesskaber

Pensionsselskabet PFA har i samarbejde med Statens Byggeforskningsinstitut udviklet PFA Seniorboligstandard®, der giver en række konkrete anvisninger på, hvordan en god seniorbolig skal indrettes. Kravene fungerer som tilføjelser eller udvidelser til gældende bygningsreglement, og er udarbejdet med baggrund i anbefalinger fra Tænketanken – Den nye 3. alder, som blev sammensat af en række beslutningstagere, meningsdannere og organisationer. PFA har sammen med Realdania startet et pilotprojekt om et seniorboligfællesskab i Horsens, som skal høste de første konkrete erfaringer med Seniorboligstandard® og det at etablere et boligfællesskab. Bliver seniorbofællesskaber et investeringsobjekt på linie med udlejningsboliger?

11.45 Seniorboliger på andelsbasis

I Frederikssund og i Nærheden mellem Høje Taastrup og Roskilde opføres  der seniorboliger på andelsbasis. Den svenske ejendomsudvikler Bovieran står bag projektet, der har været særdeles populær i Sverige og nyder nu betydelig popularitet i Danmark. Seniorboligerne er forsynet med en 1.400 kvm stor vinterhave. Hvad skyldes konceptets popularitet? Hvilke fordele her der ved at anlægge boligerne på andelsbasis? Hvilke planer har Bovieran i Danmark?

12.10 Seniorbofælleskaber: en antropologs perspektiv

Hvem flytter i seniorbofællesskab? Hvordan kan fysiske faciliteter understøtte de sociale relationer på tværs af forskellige beboergrupper? Og hvordan former hverdagen sig i et gennemsnitligt dansk seniorbofællesskab?

Max Pedersen , KADK Institut for Bygningskunst og Design

12.35 Spørgsmål og afslutning
12.40 Frokost

Baggrund

Den hastigt aldrende befolkning betyder, at der er stor efterspørgsel på seniorboliger. Den stigende interesse gælder i stor grad også seniorbofællesskaber, som vinder større og større udbredelse. Undersøgelser viser, at 80.000 overvejer at flytte i seniorbofællesskab inden for de næste 5 år. Pt. står i gennemsnit 28 ældre på ventelister til hvert af de 7.000 seniorbofællesskaber, der eksisterer i Danmark i dag.

Inkluderet i prisen

Professionelt arrangement til tiden

Morgenkaffe

Frokost

Konferencemappe

Oplægsmateriale sendes pr. e-mail efterfølgende

Kursusbevis

Tilmeld dig her
Tilmeld dig her