De fleste videnstunge virksomheder, der blandt andet rummer arkitekthuse, står godt rustet forud for et kommende økonomiske uvejr, men branchen risikerer at komme i strid modvind.

De videnstunge erhverv står godt rustet til den krise, der allerede er begyndt at kradse. Det viser en gennemgang af det seneste års regnskaber fra knap 730 virksomheder indenfor videnservice med mellem 10 og 999 årsværk, som Spar Nord og BDO har foretaget i forbindelse med erhvervsprisen Succesvirksomhed 2022. 65 procent af virksomhederne i branchen havde sidste år fremgang i resultatet, og det har formentligt medvirket til, at hele 73 procent formåede at løfte egenkapitalen.

- Videnservice er så at sige en blandet pose bolcher af mange forskelligartede virksomheder, men fælles for dem alle er, at de er servicevirksomheder, der lever af at betjene andre virksomheder. Derfor har de seneste års højkonjunktur smittet positivt af på videnservicebranchen, da appetitten på vækst i dansk erhvervsliv har været nærmest umættelig og efterspørgslen på specialiseret viden, der kunne hjælpe med at understøtte dén vækst, dermed stor, lyder det fra cheføkonom hos Spar Nord Jens Nyholm.

Ejendomsmarkedet i inflationstiden: aktuelle udfordringer for ejendomsmarkedet. Konferencen afholdes den 2. marts 2023.

Selvom det er svært at spå om, hvilke virksomheder der vil blive hårdest ramt af den potentielle krise, da det i høj grad afhænger af den enkelte virksomheds økonomiske robusthed og evne til at optimere og tilpasse forretningen, så tyder noget på, at særligt arkitekthuse, rådgivende ingeniører og andre virksomheder, der servicerer byggebranchen, kan komme i strid modvind, når den økonomiske storm for alvor blæser op, fortæller Jens Nyholm.

- Stigende materiale- og energipriser kombineret med galoperende inflation og historisk store rentestigninger er ikke ligefrem befordrende for byggeriet, og derfor kan vi allerede nu se, at byggeaktiviteten så småt er begyndt at gå i stå i det private såvel som i det offentlige. Så selvom krisen ikke direkte påvirker eksempelvis arkitekthusene, så kan de blive stadig blive hårdt ramt og vil formentligt være blandt de første til at mærke krisen kradse, siger han.

Befolkningsudvikling og ejendomsmarkedet. Konferencen afholdes den 28. marts 2023.

Ifølge Morten Christensen, partner & statsautoriseret revisor hos BDO, vil det økonomiske uvejr også ramme geografisk skævt, når man kigger på de videnstunge erhverv. En stor del af virksomhederne befinder sig nemlig i København, hvor branchen dermed vil blive hårdest påvirket.

- Videnservice er i høj grad et storbyfænomen, der i høj grad koncentrer sig i landets største byer. Det er nemlig der, deres kunder befinder sig, og hvor de har adgang til kvalificeret arbejdskraft. Store dele af de videnstunge virksomheder findes derfor i hovedstaden, og det er formentligt også her, at krisen kommer til at fylde allermest i branchen – selvom de københavnske videnservicevirksomheder, når vi kigger på dem isoleret set, står på et stærkt økonomisk fundament, siger han.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i Jylland

Ny udbudslov KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS