En række af landets oplevelsessteder var i sommeren 2020 ramt af nedlukning på grund af coronavirus. Det kan tydeligt aflæses i antallet af besøgende i højsæsonen.

Landets forlystelsesparker, zoologiske haver, sommerland, oplevelsescentre, cirkus og akvarier gik fra at være besøgt af 44 procent af de 16-89-årige i sommeren 2019 til 33 procent i sommeren 2020, viser tal fra Danmarks Statistiks kulturvaneundersøgelse.

- Omregnet til antal personer, der har besøgt mindst ét sted, er tallet gået fra cirka 2,1 millioner personer i 3. kvartal 2019 til 1,6 millioner personer i 3. kvartal 2020. Det svarer til et fald på en halv million fra 2019 til 2020. I kulturvaneundersøgelsen indgår dog kun 16-89-årige, hvorfor børn og unge ikke er med. Derfor ville både andelen og det omregnede tal være noget højere, hvis de også indgik, siger Monika Bille Nielsen fra Danmarks Statistik.

Danmarks sommerlande havde et fald i antallet af besøgende på 46 procent fra 3. kvartal 2019 til 3. kvartal 2020. Forlystesesparker havde et fald på 41 procent, akvarier et fald på 29 procent og zoologiske haver og dyreparker et fald på 14 procent. Oplevelsescentre oplevede som de eneste ikke fald i perioden.

Udvikling af ferieparker og sommerhuse - nye regler, investeringer og byggeri. Konferencen afholdes den 21. september 2021.

- Faldene skal ses i lyset af regeringens sommerpakker, hvor der var halv pris på en række kulturinstitutioner hen over sommeren, hvilket blandt andet er kommet de zoologiske haver til gode. Uden pakkerne havde faldet formentligt været større, siger Monika Bille Nielsen.

Personer i alle aldre blev væk fra oplevelsesstederne i sommeren 2020 sammenlignet med 2019. Det relativt største fald stod gruppen af personer over 54 år for – her var der nemlig et fald på 29 procent fra 3. kvartal 2019 til 3. kvartal 2020.

Gruppen med det næststørste fald var de 35-54-årige. Her var faldet på 25 procent i perioden.

- Især de yngre personer fra 16-34 år var ikke i lige så tilbøjelige til at blive væk fra oplevelsesstederne. Der var et fald på 16 procent i den aldersgruppe, siger Monika Bille Nielsen.


Relaterede konferencer

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Stormflodssikring af by- og landområder

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS