Ligesom i mange andre aspekter af det danske samfund, har den kontinuerlige tilstedeværelse af coronavirussen i 2021 haft en stor indflydelse på boligmarkedet, der mod forventning har haft vokseværk under krisen.

Kan boligpriserne fortsætte med at stige - og kan danskerne blive ved med at have plads i budgettet til et boligkøb?

Boligmediet Boliga.dk har spurgt en række eksperter om deres bud på, hvad for et boligmarked køberne skal forberede sig på at gå i møde i 2022.

- Boligmarkedet er i fin balance de fleste steder i landet, og vi er ikke bekymrede for fremtiden. Heller ikke selv om priserne er steget meget de seneste år. I enkelte områder er vi bekymrede og herunder særligt på ejerlejlighedsmarkedet i og omkring hovedstaden. Her er priserne høje, renten er på vej op, og vi kigger frem mod en boligskattereform, der betyder højere boligskatter for nye købere, siger Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea Kredit.

Køge: De store projekter. Konferencen afholdes den 8. februar 2022.

Siden corona for alvor lukkede landet ned i foråret sidste år er kvn-priserne for de udbudte ejerlejligheder i Københavns Kommune vokset med 16 procent, hvis man sammenligninger prisgennemsnittet fra den 1. marts 2020 med niveauet den 1. december i år.

I kroner og ører betyder det, at en ejerlejlighedskvadratmeter i hovedstaden er steget over 7.500 kr. i værdi på under 2 år. Det er en langt større udvikling end set de seneste år inden coronakrisen, hvor ejerlejlighedspriserne i København steg omkring 6 procent om året.

ESBJERG: De store projekter. Konferencen afholdes den 13. januar 2022.

Inden årsskiftet forventede eksperterne ikke, at det ville gå lige så hurtigt på boligmarkedet som i rekordåret 2020, hvor coronapandemien tilførte ilt til et allerede opadgående boligmarkedet. Farten aftog dog ikke før sidst på året - men nu ser festen altså ud til at lakke mod enden. Det fortæller boligøkonom hos Jyske Bank, Mikkel Høegh.

- Vi får et mere afdæmpet boligmarked i 2022. I den sidste del af 2021 er renten steget som følge af den tiltagende inflation, mens der også synes at være en vis mætning på boligmarkedet. Så jeg vil tro, at vi vil se en markant nedgang i antallet af bolighandler sammenlignet med 2021. Vi får nok det, jeg vil kalde et mere normalt år med omkring 60.000 til 70.000 handler, hvor vi i 2021 havde over 100.000, siger han til Boliga.dk.

Frederiksberg: De største projekter. Konferencen afholdes den 6. oktober 2022.

Også på prisfronten ventes det, at festmusikken vil spille en anelse mere i købernes retning. For hvor kvm-priserne steg henholdsvis 9 og 6 procent for de udbudte boliger på villa- og ejerlejlighedsmarkedet fra den 1. december sidste år til samme dag i år, så er der umiddelbart en noget mere beskeden udvikling i vente i 2022.

- Kigger vi ind i 2022, ser vi en mere normal udvikling på boligmarkedet med prisstigninger for huse på 3 procent og lidt lavere for lejlighederne på 2 procent. Vi forventer, at boligpriserne har lagt den høje hastighed fra sig, men boliginteressen ser stadig ud til at være intakt blandt danskerne - dog på et mere normalt leje. Det hænger blandt andet sammen med, at danskerne generelt har en sund privatøkonomi, og at renterne fortsat er lave – set i et historisk perspektiv, siger Lisette Rosenbeck Christensen, der er økonom hos Arbejdernes Landsbank, til Boliga.dk.

Ballerup: de store projekter. Konferencen afholdes den 14. september 2022.

Med et mere normalt boligmarked i vente er eksperternes råd til dem, der håber på at blive boligejere næste år, det samme, som det altid har været - men med mere fokus på særligt et rum.

- Det lyder kedeligt, men det er og bliver et godt råd at købe bolig efter behov, ikke for at gøre en god handel. Hvad har man reelt brug for. Dog tror jeg ikke længere, at man blot skal tænke i antal børneværelser, men måske også plads til et hjemmekontor. Jeg tror, boligejerne fremadrettet kommer til at arbejde mere hjemmefra, end vi tidligere har set, siger Mikkel Høegh fra Jyske Bank til Boliga.dk.

Han bakkes op af Lisette Rosenbeck Christensen fra Arbejdernes Landsbank.

- Det er umuligt at være 100 procent sikker på retningen for boligpriserne, men man kan gøre sit forarbejde for at finde den bedste bolig til ens formål og behov.

Se boliger til salg i dit område her.


Relaterede konferencer

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS