I 2022 blev der givet under 55.000 lånetilbud til boligkøb. Det er det laveste antal siden statistikkens begyndelse i 2017. Til gengæld blev der indhentet det næsthøjeste antal lånetilbud til omlægninger i 5 år.

Danskernes appetit på at låne til boligkøb var i 2022 på et historisk lavt niveau. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.

I 2022 blev der indhentet 53.769 lånetilbud til boligkøb, og det er det laveste antal for et år, siden Finans Danmark begyndte at føre statistik over lånetilbud. Det er også knap 40 procent lavere end i 2021. Her indhentede danskerne 87.772 lånetilbud til boligkøb.

- Der er ikke den samme fart på boligmarkedet, som vi har været vant til i de seneste år. Det kan i særlig grad tilskrives, at renten og inflationen er steget mærkbart. Renten på et 30-årigt fastforrentet realkreditlån er steget fra 1,5 procent til 5 procent alene i 2022. Det betyder, at det er blevet væsentlig dyrere at finansiere en bolig, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Efterspørgslen efter lån til boligkøb er faldet løbende igennem hele 2022 – og særligt efter sommeren. I december blev der kun givet 2.064 lånetilbud til boligkøb, og det var det laveste antal for en december måned i hele statistikkens historie.

- Det er ikke overraskende, at interessen for at låne penge til boligkøb er lav. Generelt ser vi en lavere aktivitet på boligmarkedet om vinteren. Desuden er danskernes rådighedsbeløb blevet lavere, og der er generelt en stor usikkerhed i samfundet om, hvordan økonomien vil se ud i den kommende tid. Det har bidraget til, at danskerne har været mere tilbageholdende med at foretage større investeringer, som køb af et hus eller en lejlighed jo uden tvivl er, siger Ane Arnth Jensen.

Ejendomsmarkedet i inflationstiden: aktuelle udfordringer for ejendomsmarkedet. Konferencen afholdes den 2. marts 2023.

Den positive side af de høje renter i 2022 er, at det gav mulighed for rigtig mange boligejere med fastforrentede realkreditlån at skære ned på deres restgæld. Og det var der en stor interesse for. I 2022 blev der nemlig indhentet 210.463 lånetilbud til omlægning- og tillægslån. Det høje tal er kun overgået af 2019.

- Ekstraordinært mange danskere ønskede at omlægge deres lån i 2022. Det skyldes formentlig, at mange har haft mulighed for at skære store dele af deres restgæld ved at omlægge deres fastforrentede realkreditlån. Det er positivt, at den danske realkreditmodel kan bidrage positivt til danskernes økonomi i en periode, hvor de ellers oplever at få færre penge imellem hænderne, siger Ane Arnth Jensen.

- Man skal dog være opmærksom på, at for at en omlægning giver en varig gevinst, skal renterne på sigt falde igen. For at kunne skære dele af sin restgæld skal boligejeren skifte sit nuværende fastforrentede lån ud med et nyt fastforrentet lån med en højere rente, eller skifte til et variabelt forrentet lån. Den variable rente vil være lavere end den faste rente her og nu, men den variable rente kan være højere end renten på det fastforrentede lån, man kommer fra. Derudover er der risiko for, at renten kan stige og måske blive højere end renten på et fastforrentet lån. En højere rente vil medføre en højere ydelse på lånet, og det kan udhule gevinsten fra omlægningen. Det er altid en individuel vurdering, om man som boligejer kan få gavn af at omlægge sit nuværende boliglån, siger Ane Arnth Jensen.


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Den nye Planlov KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Stormflodssikring af by- og landområder

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked