Hver 2. dansker tror ifølge en ny undersøgelse, at huspriserne stiger med 2 procent eller mere i 2020. Få tror på markante hop i priserne, og nærmest ingen forventer store prisfald. Ikke helt skævt, vurderer ekspert.

Huspriserne holder højde eller stiger i 2020, mener langt de fleste ifølge en stor spørgeundersøgelse af danskernes forventninger til huspriserne. Det skriver Home.

I løbet af 2019 er huspriserne steget med 3,8 procent på landsplan, viser nye tal ifølge Boligsiden. Det svarer til en stigning på godt 500 kr. per kvm., så et hus på 140 kvm i gennemsnit koster lige godt 2 millioner kr.

Den positive prisudvikling fortsætter på landsplan, mener danskerne ifølge en repræsentativ spørgeundersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home blandt 2.000 repræsentativt udvalgte respondenter.

Af dem - godt 1.500 personer - der har mod på at spå om prisudviklingen, er det 8 procent, der regner med, at huspriserne på landsplan vil stige med 5 procent eller mere i løbet af 2020.
Omkring 40 procent regner med et moderat prisplus på 2-4 procent i løbet af det nye år, og det vil i så fald være 8. år i streg med stigende huspriser.

Cirka 44 procent regner ikke med, at der sker det store med priserne i 2020. De forventer en lille stigning eller et lille fald på +/- 1 procent. Cirka 7 procent skyder på, at huspriserne falder mellem 2-4 procent og 1 procent med 5 procent eller mere.

Danskerne har fingeren på pulsen
Cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, vurderer, at befolkningen dermed har fingeren meget godt placeret på boligmarkedets øjeblikkelige puls.

- Vores egen prognose siger prisstigninger på 3-4 procent på parcelhusmarkedet i 2020, hvilket er på linje med både regeringens nyeste prognose og Nationalbankens seneste prognose, lyder det fra cheføkonomen.

Boligmarkedets udvikling 2021-2030. Konferencen afholdes d. 17. september 2020.

Ellers mener han, at undersøgelsen viser, at danskerne overordnet set forventer, at den moderate prisfremgang fortsætter på boligmarkedet, og at der er enighed på tværs af landet, køn og alder.

Der er en tendens til, at at mændene ser en smule mere optimistisk på priserne. Samlet set er det 51 procent af mændene med et bud på priserne, der forventer prisstigninger på 2 procent eller mere mod 45 procent af kvinderne, viser undersøgelsen fra YouGov og Home.

Knap hver 4. i undersøgelsen erkender, at det er svært at spå – især om fremtiden. De svarer "ved ikke" til spørgsmålet om, hvordan de tror, at huspriserne udvikler sig i 2020. Kvinderne er mest forsigtige med at spå om priserne, viser undersøgelsen også. Gruppen, der svarer "ved ikke", udgør 28 procent af kvinderne og kun 17 procent af mændene.

- Det er et mønster, vi har set i andre analyser og spørgeundersøgelser. Mænd tænker mere på økonomien i et boligkøb end kvinder. For kvinder er det behovet og de bløde værdier, der spiller en større rolle, forklarer Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

- Mændene har nok en tendens til at følge lidt mere med i statistikkerne om boligmarkedet – om det går op eller ned med boligpriserne og renten, siger Michael Dalsager.

Køberbarometeret fra YouGov og Home, der udsendes hvert kvartal, viser også gang på gang, at der er der flere mænd, der overvejer boligkøb end kvinder – hvilket passer med, at der også er flere boligejere blandt mænd.

Home og Realkredit Danmark understreger, at folk typisk baserer deres forventninger til de fremtidige boligpriser på den faktiske prisudvikling for boliger det seneste halve år - også kaldet "adaptive forventninger".

Ifølge en tidligere undersøgelse fra Boligøkonomisk Videncenter lægger en stor gruppe også Danmarks økonomiske situation til grund for deres forventninger, mens de færreste bygger deres forventninger på udtalelser fra banker, ejendomsmæglere og realkreditinstitutter.


Relaterede konferencer

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND