Dansk Byggeri efterlyser reformer på arbejdsmarkedet, som kan få flere af dem, der i dag står uden for arbejdsmarkedet i job.

Ifølge Danmarks Statistik er dansk økonomi tilbage på vækstsporet. BNP-indikatoren peger på en sæsonkorrigeret realvækst på 0,9 procent i 4. kvartal 2017 sammenlignet med 3. kvartal 2017.

- Det er i opgangstider, at der er brug for reformer på arbejdsmarkedet. Lige nu er der job at få for dem, vi gerne vil have flyttet fra passiv forsørgelse og i arbejde og for dem, vi gerne vil have til at arbejde flere timer eller blive nogle flere år på arbejdsmarkedet. Men det er trist, at det politiske råderum slet ikke matcher det økonomiske råderum, siger Dansk Byggeris administrerende direktør Lars Storr-Hansen.

Han er enig med Dansk Industri, der i en prognose forudser, at beskæftigelsen i løbet af de næste 2 år vil stige med 67.000 personer.

NB! Aarhus: De store projekter. Konferencen afholdes d. 8. marts 2018.

- Dansk Byggeri genkender billedet med mangel på medarbejdere. Mange bygge- og anlægsvirksomheder har sværere og sværere ved at finde de kvalificerede medarbejdere, de skal bruge. Men selv om vi har et varmt arbejdsmarked, må det ikke forveksles med overophedning, siger Dansk Byggeris adm. direktør Lars Storr-Hansen.

Initiativer ikke tilstrækkelige
Dansk Byggeri anerkender de initiativer, der er taget for at få flere opkvalificeret og i arbejde. Men det er ikke tilstrækkeligt.

- Heldigvis har regeringen vist rettidig omhu med 3 3-partsaftaler på halvandet år om integration, praktikpladser og voksen- og efteruddannelse. Men der er mere at komme efter, for eksempel når det gælder mobiliteten og reglerne for, hvornår ledige står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det samme gælder den måde, kommunerne tildeler førtidspension på, her bør kommunerne lære af de bedste. Allermest effektivt ville det være at stoppe helt for tilgang til efterløn og at rykke den planlagte forhøjelse af pensionsalderen frem. Men det kommer næppe til at ske på denne side af et folketingsvalg, siger Lars Storr-Hansen.

Ifølge Danmarks Statistik lå den samlede erhvervsfrekvens i Danmark 4. kvartal 2017, i sæsonkorrigerede tal, på 78,9 procent. Kigger man på udviklingen igennem hele 2017, ser man, at erhvervsfrekvensen ligger på et ret stabilt niveau. I 1. kvartal 2017 lå erhvervsfrekvens således på 78,7 procent, i 2. kvartal på 78,6 procent og i 3. kvartal på 79,1 procent. Forskellen mellem 1. og 4. kvartal ligger således på 0,2 procentpoint.


Relaterede konferencer

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Boligudvikling i København frem til 2030

Boligudvikling i Jylland

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Den nye Planlov KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked