Beskæftigelsen stiger, og det gør antallet af ubesatte stillinger også. Det er ifølge Dansk Byggeri en følge af, at opsvinget er inde i en stabil fase med mangel på arbejdskraft som største udfordring.

Selv om antallet af ledige stillinger i den private sektor steg med 1.000 stillinger var den sæsonkorrigerede andel af ledige stillinger i 4. kvartal på 2 procent ligesom i kvartalet før. I samme periode faldt ledigheden ifølge AKU fra 5,9 til 5,4 procent af arbejdsstyrken.

- Det danske arbejdsmarked befinder sig i en god grundform. Opsvinget er efterhånden trådt ind i et modent stadium. Som et naturligt resultat af det, er der mange jobannoncer og ubesatte stillinger, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Korrigeret for sæsonudsving var der ifølge Danmarks Statistik 33.400 ledige stillinger på det private arbejdsmarked i 4. kvartal 2017.

- Der har aldrig i denne statistiks korte levetid været så mange ledige stillinger på det private arbejdsmarked. De ledige stillinger udgør dog uændret to procent af den samlede beskæftigelse, siger cheføkonomen.

NB! Esbjerg investerer 24 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 3. maj 2018.

De nye tal fra Danmarks Statistik viser samtidig, at opsvinget fortsat har allerkraftigst fat i Region Hovedstaden, hvor antallet af jobåbninger udgør 2,2 procent af beskæftigelsen.

Bygge- og anlægsområdet ligger kun lidt over gennemsnittet
Efter 4 års opsving i byggeriet er det naturligt, at bygge og anlæg - med ledige stillinger svarende til 2,2 procent af beskæftigelsen - nu ligger over landsgennemsnittet. Det er dog inden for branchen information og kommunikation, der er allerflest jobåbninger svarende til 3,6 procent af branchens beskæftigelse i 4. kvartal 2017.

- Især i de små bygge- og anlægsvirksomheder er der ledige job. De ledige stillinger udgør 2,4 procent af beskæftigelsen i virksomheder med 1-9 ansatte, siger Bo Sandberg.

- Mange ledige stillinger dokumenterer på den ene side, at fremgangen i byggeriet nu også har ramt de små virksomheder. Men på den anden side illustrerer det også, at der i de mindste virksomheder blandt andet i Midtjylland og på Sjælland er vanskeligheder med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, og at jobopslagene derfor er ubesatte i længere tid.

Fordelt på alle brancher havde Nordjylland den største årlige stigning i antallet af ledige stillinger i 4. kvartal 2017. I Region Nordjylland steg andelen af ledige stillinger i 4. kvartal 2017 i forhold til samme kvartal året før med 0,3 procentpoint - fra 1 til 1,3 procent. I Region Sjælland og Region Midtjylland faldt andelen af ledige stillinger begge steder med 0,1 procentpoint til henholdsvis 1,2 og 1,6 procent. I Region Syddanmark var andelen af ledige stillinger på 1,4 procent. ligesom i samme kvartal året før. Laveste andel af ledige stillinger var der dermed i Region Sjælland, mens Region Hovedstaden igen var den region med den højeste andel af ledige stillinger.


Relaterede konferencer

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Boligudvikling i Jylland

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Den nye Planlov KURSUS