Foreningen Træ i Byggeriet har sendt et brev til politikerne med et forslag til et nyt bygningsreglement, der kan sikre et grønnere og mere klimavenligt byggeri i Danmark

Det danske bygningsreglement er ude af trit med fremtidens krav til et grønnere og mere klimavenligt byggeri. Det er essensen af et brev, som foreningen Træ i Byggeriet netop har sendt til alle de politiske partier, der stiller op til folketingsvalget.

Brevet er sendt direkte til partiformændene og alle de miljøpolitiske ordførere, og Træ i Byggeriet fremsætter i brevet et nyt konkret forslag til, hvordan Bygningsreglementet kan ændres, så dansk byggeri fremover vil kunne levere en kæmpe reduktion af CO2-udledningen og effektivt bidrage til at opfylde klimamålene.

Træ i Byggeriet skriver i brevet: "Træ er i særklasse verdens mest klima- og miljøvenlige byggemateriale. Andre materialer som eksempelvis beton, stål og tegl er meget energikrævende at fremstille, hvilket uundgåeligt medfører en stor udledning af CO2. Med træ er det stik modsat. Produktionen og bearbejdningen af træ kræver næsten ingen energi, og oven i dette optager og opbevarer træerne masser af CO2 fra luften, mens de vokser i skoven. For hver kubikmeter træ, der bruges som erstatning for et andet byggemateriale, reduceres den samlede CO2-belastning af atmosfæren med op mod 2 tons."

"Vi er i Danmark blevet gode til at nedbringe energiforbruget til opvarmning af vore boliger og bygninger, så på dette område er der ikke de helt store forbedringer at hente. Det er der derimod på selve byggeriet - og det vil primært sige på byggematerialerne. De nyeste beregninger viser, at over halvdelen af CO2-udledningen fra et hus over en 100 års periode stammer fra opførelsen og byggematerialerne. Mindre end halvdelen stammer fra energiforbruget til driften i de mange år tilsammen."

NB! Etagebyggeri i træ. Kurset afholdes d. 23. oktober 2019.

"Paradoksalt nok er det kun energiforbruget til opvarmningen og driften, der er reguleret i Bygningsreglementet. Resten er fuldstændig ureguleret. Vi foreslår derfor, at der i Bygningsreglementet ikke blot stilles krav til, hvor meget energi, der må bruges til opvarmningen, men også til, hvordan vi bygger rent klimamæssigt. Helt konkret ønsker vi som parallel til lavenergiklasserne at introducere bæredygtighedsklasser i Bygningsreglementet. Bæredygtighedsklasserne skal inkludere livscyklusvurderinger med grænseværdier for CO2-udledning og tilskynde til adfærdsændringer i byggesektoren", skriver Træ i Byggeriet.

Danske beregninger for etagebyggeri af træ viser, at CO2-belastningen med den eksisterende teknologi kan reduceres med 35 procent i forhold til etagebyggeri af beton. Nye svenske studier viser endda et reduktionspotentiale på helt op til 50 procent.

Træ i Byggeriet, der repræsenterer en række af de største og vigtigste danske leverandører af træ og træbaserede byggeprodukter, skriver også i brevet, at den danske klimadebat i for høj grad fokuserer på fremtidige teknologier og udenlandsk producerede fly, biler og hurtigtog. I stedet bør vi satse mere på det, som vi selv kan gøre noget ved her og nu, og som er baseret på færdigudviklede danske produkter og løsninger.

Ifølge Træ i Byggeriet står fremstilling af byggematerialer i dag på verdensplan for over 10 procent af den samlede udledning af CO2. Det svarer nogenlunde til udledningen fra fremdriften af samtlige biler, fly, tog og skibe i hele verden.


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Ungdomsboliger på et modent marked

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032