Det statsejede energiselskab Shenzhen Energy Companys nye hjem skaber et nyt bæredygtigt vartegn i byen, der er kendt for at producere det meste af verdens elektronik. BIG vandt den internationale designkonkurrence i Shenzhen i samarbejde med ingeniørerne ARUP og solcellefirmaet Transsolar i 2009 og fejrede første spadestik for huset i 2012.

Shenzhen Energy Companys nye hovedkvarter skiller sig ikke bare ud blandt de andre højhuse i Shenzhens finanscentrum – den reducerer også hovedkvarterets energiforbrug og skaber bedre arbejdsforhold for virksomhedens ansatte.

- Hovedkvarteret for Shenzhen Energy Company er vores første skyskraber og en subtil videreudvikling af højhustypologien. Bygningens facade udnytter de eksterne elementer til at skabe et bedre arbejdsmiljø og indeklima for virksomhedens medarbejdere – sol, dagslys, fugt og vind former bygningens arkitektur, som ender med at se anderledes ud, fordi den fungerer anderledes, siger Bjarke Ingels, stifter og partner, BIG.

NB! Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter. Kurset afholdes d. 15. november 2018.

Hovedkvarterets højde og volumen var forudbestemt af masterplanen for området, som skulle sikre at bygningens profil passede ind i områdets øvrige højdeprofil omringet af en række andre højhuse og skyskrabere. Det 96.000 kvm store bygningskompleks består således af et nordtårn på 220 meter og et sydtårn på 120 meter, som er forbundet ved jorden af en "bro" på 34 meter, der indeholder et konferencecenter, kantiner og et udstillingsområde. 

Med det begrænsede råderum fra masterplanen, fokuserede BIG i stedet på bygningens facade. Højhusene har en bæredygtig og bølgende facade, som bryder med de traditionelle facadepartier af glas, man kender fra skyskrabere.

Det bølgede facadedesign skaber små og store åbninger i facaden, hvilket giver højhusene en form med et organisk mønster på afstand og en plisseret struktur på tæt hold.

Facadens buede form er designet til at tage højde for solens bevægelsesmønster: åbningen mod nord skal maksimere naturligt lysindfald og udsyn, mens eksponeringen for solen skal minimeres på solsiderne. Det bæredygtige facadesystem skal reducere bygningens samlede energiforbrug uden brug af mekaniske dele eller kompliceret teknologi.

NB! Jylland: Højhusbyggeri - krav og løsninger. Kurset afholdes d. 21. november 2018.

På gadeplan åbner facaden sig op, så dagslys kan strømme ind i lobbyen. Energivirksomhedens medarbejdere kan gå ind i lobbyen via plazaen foran bygningen, mens andre besøgende kan tilgå bygningen fra nord- og sydsiden. I lobbyen går lineariteten fra bygningens facade igen – bare horisontalt: Plantekasserne er skabt i samme dimensioner og arrangeret i samme mønster som den plisserede facade.

Shenzhen Energy Companys kontorer ligger på de øverste etager. Kontorlokalerne på bygningens øvrige etager vil blive udlejet til startups og andre større virksomheder. Åbningerne i facaden på de øverste etager skal skabe store solfyldte lokaler med udsigter, som bliver brugt til VIP-mødelokaler og personalefaciliteter.

BIG har udarbejdet projektet i samarbejde med ARUP, Transsolar og Front.


Relaterede konferencer

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Logistik og industri - fart på nye muligheder

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den nye Planlov KURSUS