Med bygningsreglementets skærpede 2023-klimakrav og med kommende krav til ESG-rapportering for store virksomheder fra 2024, er tegnestuen på forkant, så de som arkitektrådgiver kan understøtte bæredygtighed, hver gang de tegner.

Hos Ginnerup Arkitekter har de allerede lavet egen ESG-rapport for at inspirere kolleger og bygherrer til at kortlægge og træffe samme bevidste valg, der kan påvirke til en grøn omstilling.

- Når byggebranchen er en af samfundets største CO2-syndere, så bør vi som arkitekter rådgive bygherren, så de kan blive en del af løsningen i stedet for en del af problemet, siger arkitekt og partner Trine Mouritsen fra Ginnerup Arkitekter.

For at sikre, at tegnestuens bæredygtighedsstrategi er en integreret del af deres rådgivning, drift og styring, ser de ESG-rapporten som et vigtigt redskab i forhold til at få databaserede indikatorer for egne medarbejderforhold, egen miljøpåvirkning og ledelseskultur.

Opgradering og optimering af ejendomme. Konferencen afholdes den 7. marts 2023.

Men rapporten står ikke alene. Udarbejdelsen af ESG-rapporten indgår som en del af et strategiarbejde, hvor tegnestuen siden 2021 har arbejdet på at skærpe deres rådgivning indenfor bæredygtige, arkitektoniske løsninger.

- Tegnestuen er ofte involveret i interessante projektudviklingsopgaver – og heldigvis sporer vi stigende opmærksomhed hos vores bygherrer for potentialet i den grønne omstilling – også som økonomisk gevinst, forklarer Trine Mouritsen.

- Når de store europæiske virksomheder fra 2024 skal udarbejde ESG-rapporter i forbindelse med deres årsregnskaber, så kommer det for alvor til at stille krav til deres bæredygtige adfærd og drift. Ginnerup Arkitekter har frivilligt forpligtiget sig til at følge de kommende europæiske krav allerede i 2022, dels for at ”smage vores egen medicin” og sende et tydeligt signal om, at vi er en aktiv part i den grønne omstilling, dels for at sikre, at vi kan støtte op om de krav, vores største kunder bliver mødt af i forbindelse med den nye europæiske lovgivning, uddyber hun.

For at implementere tegnestuens bæredygtighedsstrategi har Ginnerup Arkitekter arbejdet med efteruddannelse. Ud af en medarbejdergruppe på 21 tæller tegnestuen nu blandt andet 2 certificerede rådgivere i bæredygtigt byggeri samt DGNB-konsulenter, en brandrådgiver, en certificeret IKT- eder samt 7 certificerede projekteringsledere.

Parkeringsløsninger. Konferencen afholdes den 25. maj 2023.

Noget af det, der overraskede, da Ginnerup Arkitekter fik udarbejdet sin egen ESG-rapport, var, at deres frokostordning fylder meget i tegnestuens samlede CO2-regnskab – også selvom den allerede er lokalt produceret og til dels vegansk og vegetarisk. Nu kigges maden endnu engang efter i sømmene.

Derudover er de blevet opmærksomme på, at selv om tegnestuen er centralt placeret tæt på offentlig transport, så bruger de forholdsvis meget CO2 i forhold til kørsel til og fra byggepladser.

Mens de lokale byggepladser kan nås på tegnestuens 2 firmacykler, så er de fortsat nødt til at køre til nogle af byggepladserne. Men bevidstheden om det høje forbrug betyder, at tegnestuen kan optimere på denne del af deres drift. Små tiltag, der alle sammen tæller i tegnestuens samlede CO2 regnskab.


Relaterede konferencer

Den nye Planlov KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Boligudvikling i Jylland

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Boligudvikling i København frem til 2030