Private og almene investorer kan nu bygge almene boliger på Fanø, Læsø, Samsø og Ærø med et tilskud på 404.000 kr. pr. bolig. Der er næsten kun ejerboliger på de 4 øer, og derfor bliver det for risikabelt for famiier at prøve ø-livet, fordi man skal købe en ejerbolig fra starten af.

Det er en betingelse for den store støtte, at kommunalbestyrelsen udøver anvisningsretten til disse boliger, men den private investor eller boligforening forbliver ejere.

Kommunalbestyrelsen betaler lejen fra det tidspunkt boligen er til rådighed for kommunalbestyrelsen, og indtil udlejning sker.

Kommunalbestyrelsen garanterer endvidere for lejerens kontraktmæssige forpligtelser over for ejendommens ejer til at istandsætte boligen ved fraflytning.

Det er en del af en ny lov, som skal behandelse i Folketinget til oktober, og som træder i kraft 1. januar 2021.

Der er 179 almene boliger på Fanø, 118 almene boliger på Læsø, 153 almene boliger på Samsø og 498 almene boliger på Ærø.

Småøer

Også helårs-øsamfund med under 1.2000 indbyggere kan få støtten.

Boligministeren kan desuden give et tilskud på 20.000 kr per bolig til nedsættelse af huslejen for 2021-2026.

Ved tildeling af tilskud lægger boligministeren vægt på huslejeniveauet og lejeledigheden i boligafdelingen. 

Ifølge data fra Trafik-Bygge- og Boligstyrelsen er der bare 51 almene familieboliger på småøerne. Huslejen er på 4-6.000 kr per måned. Et årligt tilskud på 20.000 kr
vil dække 28-42 pcrocent af den årlige husleje.

De danske småøer er : Agersø, Anholt, Askø, Avernakø, Barsø, Birkholm, Bjørnø, Baagø, Drejø, Egholm, Endelave, Fejø, Femø, Fur, Hjarnø, Hjortø, Lyø, Mandø, Nekselø, Omø, Orø, Sejerø, Skarø, Strynø, Tunø, Venø og Aarø.

Over maksimumsbeløbet

For at få bygget flere almene boliger på småøerne, kan kommunalbestyrelsen godkende, at maksimumsbeløbet for byggeri af almene boliger overskrides.

Kommunalbestyrelsen der har godkendt overskridelse af maksimumsbeløbet udøver anvisningsretten til disse boliger fra ibrugtagning af boligerne.

Kommunalbestyrelsen betaler lejen fra det tidspunkt, fra hvilket den ledige bolig er til rådighed for kommunalbestyrelsen, og indtil udlejning sker.

Kommunalbestyrelsen garanterer endvidere for lejerens kontraktmæssige forpligtelser over for ejendommens ejer til at istandsætte boligen ved fraflytning.

Loven

Loven er nu sendt i høring før den fremlægges i Folketinget under titlen:

Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om midlertidig regulering af boligforholdene (Landsbyggefondens rammer i 2021-26, forlængelse af differentieret grundkapital, sammenlægning af boliger m.v.)

 

 


Relaterede konferencer

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Ungdomsboliger på et modent marked

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligudvikling i København frem til 2030

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens