Den højeste beskæftigelse i Danmarkshistorien er lige om hjørnet. Og byggeriet hører fortsat til blandt de helt store jobskabere på arbejdsmarkedet. Dansk Byggeri har beregnet, at der i 2017 hver eneste dag, året rundt i snit blev skabt knapt 18 nye lønmodtagerjob i bygge og anlæg.

Ifølge Danmarks Statistik kom der i december 2.000 flere i job, heraf cirka 700 i byggeriet.

- Arbejdsmarkedet bliver ved at levere solstrålehistorier. Korrigeret for sæsonudsving var der 2.721.000 beskæftigede lønmodtagere i december 2017. Det er kun 1.100 fra den højeste beskæftigelse i Danmarkshistorien og 182.000 flere, end da bunden blev nået i foråret 2013. Alene i 2017 er der skabt 48.000 nye job, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

NB! Højhusbyggeri. EKSTRA KURSUS. Kurset afholdes d. 29. maj 2018.

Antallet at løndmodtagerjob inden for byggeri og anlæg steg i december 2017 med 0,4 procent i forhold til måneden før, og byggebranchen har skabt nye jobs gennem hele året.

- Hver eneste dag året rundt, 365 dage om året, er der i 2017 i snit skabt 132 nye lønmodtagerjob på det samlede arbejdsmarked og næsten 18 nye job om dagen i byggeriet, siger Bo Sandberg.

- Med ny beskæftigelsesrekord om hjørnet og fortsat gang i et solidt og bred funderet økonomisk opsving, er det i øvrigt en pseudo-diskussion, om fremgangen mest kommer den indenlandske eller udenlandske arbejdskraft til gavn. Der er plads til og brug for begge dele så langt øjet rækker, pointerer cheføkonomen.

NB! Køge: De store projekter. Konferencen afholdes d. 12. april 2018.

- Men selvom pilen fortsat peger opad, er det ikke en given sag, at væksten i 2018 og 2019 fortsætter blindt opad i samme tempo som før. Den gode nyhed er dog, at arbejdsstyrken indtil videre vokser lige så meget som beskæftigelsen. Det giver et mere langtidsholdbart opsving, siger Bo Sandberg.

6.400 flere lønmodtagere i job i byggeriet i 2017
- I bygge- og anlægsbranchen er det især nybyggeriet af boliger, der trækker kraftigt opad. Og der er ingen tvivl om, at arbejdsmarkedet strammer til og at rekruttering af kvalificeret arbejdskraft er den største udfordring i 2018. Det er senest dokumenteret af tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der viste, at 17 procent af byggevirksomhederne havde rekrutteret forgæves til i alt 4.825 stillinger i 2. halvår 2017, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Han mene, at det er en naturlig ting, at arbejdsmarkedet begynder at stramme til, idet der siden lavpunktet i foråret 2013 er skabt hele 23.800 nye lønmodtagerjob i byggeriet og alene 6.400 i 2017.

- Men de gode tider må ikke blive en sovepude for rettidig omhu i reformdagsordenen. Det gælder særligt på tilbagetrækningsområdet, for det er netop i opgangstider, man bør justere kursen, siger han.


Relaterede konferencer

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Fremtidens betonbyggeri

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Ny udbudslov KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens