Siden grundejerne igangsatte arkitektkonkurrencen for udviklingen af en ny bydel i november 2020, har 5 tværfaglige hold arbejdet med projektet. Nu er arkitektkonkurrencen i form af et parallelopdrag afsluttet, og der er fundet en vinder.

Et enigt vurderingsudvalg har udpeget Team Cobe som vinder af arkitektkonkurrencen for Jernbanebyen, hvilket markerer afslutningen på en proces med 5 deltagende hold.

Udviklingen af Jernbanebyen går dermed ind i en ny fase, hvor den endelige helhedsplan for hovedstadens nye bydel skal udvikles af DSB Ejendomsudvikling og Freja Ejendomme i tæt dialog med blandt andet Københavns Kommune.

- Det gamle godsbaneterræn har længe ligget som et øde område midt i byen. Derfor har vi i Socialdemokratiet i flere år arbejdet for at grundejerne skulle have lov til at udvikle området, så København kunne få en ny, grøn bydel – med historiske industribygninger side om side med høje træer, grønne oaser, blandede boliger og plads til sport og bevægelse, siger Københavns overborgmester Lars Weiss (S).

Ny trend: Små boliger. Konferencen afholdes den 1. juni 2021.

Team Cobes projekt hviler på en systematisk og ambitiøs tilgang til bæredygtighed, der peger frem mod en DGNB-bæredygtighedscertificering af det der bliver en af Københavns grønneste bydele. Centralt i den bærende, grønne struktur er 2 større, grønne områder der skal rumme henholdsvis en offentlig park og et idrætsområde med 3 fodboldbaner.

Projektet inddeler Jernbanebyen i 6 kvarterer med mulighed for flere på sigt. Der vil primært blive bygget i 16-24 meters højde, men i den østlige del af området lægges der op til byggeri af 5 tårne i 40-70 meters højde. Samlet vil boliger udgøre 70 procent af bydelens etageareal, mens erhverv, detailhandel og offentlige funktioner vil udgøre de resterende 30 procent.

Samtidig skal moderne, bæredygtig arkitektur leve side om side med bevarede bygninger, der vidner om områdets industrielle fortid.

CITY og VESTERBRO i Københavns store projekter. Konferencen afholdes den 25. november 2021.

- Med forslaget fra Team Cobe har vi fået et særdeles stærkt udgangspunkt for en langsigtet og robust helhedsplan. Som langsigtet investor i området og ejer af mange bevaringsværdige bygninger, er det for os særlig interessant, at forslaget fastlægger en klar, overordnet struktur, men også giver en lang række idéer til hvordan de bevaringsværdige bygninger på mange forskellige måder kan transformeres til nye formål, siger administrerende direktør i DSB Ejendomsudvikling, Søren Beck-Heede.

I 2019 vedtog Københavns politikere Kommuneplan 2019, som åbner op for, at det gamle godsbaneterræn kan udvikles fra 2023.

Jernbanebyen er placeret mellem Vasbygade, Enghavevej og Ingerslevsgade og udgør et samlet areal på 555.000 kvm. DSBs andel af byudviklingsområdet udgør 287.000 kvm og Freja Ejendommes andel 78.000 kvm.

Kollektive boformer: Bofællesskaber og seniorbofællesskaber. Konferencen afholdes den 26. oktober 2021.

De resterende arealer på 190.000 kvm omfatter perspektivarealer på 175.000 kvm, der i dag er udlagt til jernbanebrug og til Metroens Klargøringscenter (CMC). De sidste 15.000 kvm rummer Den Gule By og mindre arealer ejet af Københavns Kommune og Hofor.

Parallelopdraget med 5 tværfaglige hold blev igangsat i slutningen af november 2020 og løb frem til marts 2021. De 5 tværfaglige teams var ledet af henholdsvis BIG SLA, Cobe, Snøhetta, Vandkunsten Holscher Nordberg og Werk Arkitekter.

Bygningskortlægning forud for renovering og nedrivning. Kurset afholdes den 16. november 2021.

Parallelopdraget blev gennemført som en dialogbaseret proces med opstartsseminar, besigtigelser af konkurrenceområdet og 2 workshops med deltagelse af de 5 hold, samt vurderingsudvalget bestående af repræsentanter for de 2 grundejere, Københavns Kommune, fagdommere og rådgivere (Cowi og Grandville).

Endelig beslutning om valg af vinder er alene truffet af DSB Ejendomsudvikling, Freja Ejendomme og de 2 fagdommere. De 2 fagdommere udpeget af Arkitektforeningen er henholdsivs Flemming Frost, arkitekt MAA og Martin Laursen, arkitekt MAA.

Team Cobe består af:


Relaterede konferencer

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Fremtidens betonbyggeri

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS