Ballerup får en 14.000 kvm stor klimapark, der anlægges på naturens præmisser.

I foråret 2022 udskrev Ballerup Kommune en totalrådgiverkonkurrence om en Klimapark i det centrale Ballerup. Landskabstegnestuen BOGL vandt opgaven med Rambøll som underrådgiver.

Oplægget fra kommunen var, at parken skal håndtere regnvand fra de omkringliggende områder, øge biodiversiteten og skabe opholdssteder for både insekter, dyr og mennesker. Den skal etableres på Baltorpplænen tæt på Ballerup Station, der er under omdannelse til en helt ny bydel med boliger og campus- og kulturfunktioner – og altså en klimapark.

Parken udgør en 14.000 kvm stor grøn kile mellem Ballerup Station, Ballerup Centret, NEXT, TEC, Baltoppen LIVE og nye boliger. Med BOGLs projekt møder parken den omkringliggende by med en urban kant. Tre nye byrum - Pladsen, Plinten og Promenaden - kobler sig på byen, mens parkens indre er frodig, grøn og organisk. De to kontraster – by og natur – er med til at styrke og fremhæve hinanden.

- Det er fantastisk, at vi igen skal bruge landskabet til at klimatilpasse en by. Det bliver spændende at tegne en park til Ballerup, der både løser behovet for regnvandshåndtering, øger biodiversiteten og bruger naturen til at skabe sociale samlingssteder. Parker og klimatilpasning er 2 af vores kerneområder, og vi har vigtige erfaringer med fra Remiseparken, Kulbaneparken og Folkeparken i Odder, som vi glæder os til at bruge her, siger Jens Linnet, kreativ direktør og partner i BOGL.

Befolkningsudvikling og ejendomsmarkedet. Konferencen afholdes den 28. marts 2023.

BOGL har tegnet en park på naturens præmisser, der følger årstidernes gang og forandres med vejret. Efter store regnskyl vil nye søer opstå og forandre parken, der både er et planlagt landskab og et organisk vandskab. Det betyder, at man efter et regnvejr kan gå tørskoet gennem et foranderligt vandpytlandskab, hvor vandet spejler trækroner og himlen og vidner om årstidernes gang. Det våde element referer desuden til områdets historie som mose og er samtidig med til at forme en ny og mere biodivers fremtid i Ballerup.

Konkurrenceprojekterne blev bedømt af et udvalg bestående af repræsentanter for Ballerup Kommune og FB Gruppen, som er bygherrer på de nye boliger i området, samt Novafos, der som forsyningsselskab har en interesse i parkens håndtering af regnvandet. Desuden deltog arkitekt Ellen Braae som ekstern faglig rådgiver.

- Lige fra vi begyndte at planlægge den nye bydel på Baltorpplænen, har det været vores ambition at få en klimapark, der kan udgøre et grønt samlingspunkt i bydelen. Det er vigtigt for os, at håndtering af regnvand og højnelse af biodiversiteten kombineres med rekreative kvaliteter. Det tror jeg på, at vi får med BOGLs projekt. Jeg ser frem til at kunne træde ind i den nye park, og det håber jeg også, at alle borgerne gør, siger Ballerups borgmester Jesper Würtzen (S).

Rådgiverteamet starter – i samarbejde med Ballerup Kommune – i den kommende tid og det forventes, at Klimaparken står klar til brug i slutningen af 2025. Forsyningsselskabet Novafos vil også bidrage til projektet i forbindelse med regnvandshåndteringen.

Fakta

 


Relaterede konferencer

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Fremtidens betonbyggeri

Den nye Planlov KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS