Boligforeningen 3B har bygget i alt 34 såkaldt skæve boliger til hjemløse på henholdsvis Oliefabriksvej og Kongelundsvej i Tårnby samt Hulgårdsvej i Københavns Nordvestkvarter.

Tirsdag den 22. september slog de første boliger dørene op for de nye beboere, der hver får cirka 30 kvm til rådighed med eget toilet/bad og faciliteter til madlavning.

Der har fra start til slut været fokus på at skabe bæredygtige, robuste boliger med godt indeklima og behagelige fysiske rammer for beboerne, fortæller projektleder Jan Ploug fra entreprenørfirmaet Egen Vinding & Datter, som har stået for opførelsen af de skæve boliger.

- Boligerne er opført som åndbare huse, hvor vi hele vejen igennem har anvendt naturmaterialer, der af sig selv kan regulere fugten og derved bidrage til et sundt og behageligt indeklima. Der er ikke behov for mekanisk ventilation, og de fleste af materialerne kan demonteres og efterfølgende genanvendes.

De skæve boliger er opbygget som træhuse med hør- og papiruldsisolering, og væggene er indvendigt beklædt med ubehandlede fermacell fibergipsplader monteret med et særligt skruesystem. Skruesystemet gør, at pladerne nemt kan skrues fri og udskiftes efter behov, og samtidig sidder skruerne pænt og symmetrisk.

Ny trend: Små boliger. Konferencen afholdes den 21. januar 2021.

- Idéen var fra starten at få robuste vægge, der kræver et minimum af vedligeholdelse. Derfor blev det besluttet at bruge fibergipsplader, der bare kan udskiftes i stedet for at skulle spartles og males flere gange, hver gang en ny beboer flytter ind. Det sparer en masse vedligeholdelse, og de gamle plader kan genanvendes til fremstilling af nye fibergipsplader, så der er heller ikke noget spild, siger konsulent Anders Sjöblom fra James Hardie Danmark, der står bag Fermacell.

Forud for valget af fibergipsløsningen havde Egen Vinding & Datter testet den over 2 døgn for at kunne forsikre bygherre om, at den kunne klare hverdagens forskellige udfordringer.

- Vi smurte blandt andet rødbedesaft, rødvin og marmelade på fibergipspladerne og lod det sidde i 2 døgn. Derefter tørrede vi pladerne af med en almindelig fugtig klud, og der var ikke spor af skidt eller misfarvning at se. Pladerne er totalt smudsafvisende, ud over at de selvfølgelig er meget modstandsdygtige over for stød og slag, fortæller Jan Ploug.

Entreprisen for opførelse af de i alt 34 boliger og 3 fælleshuse beløber sig til 22 millioner kr.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i København frem til 2030

Fremtidens betonbyggeri

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Stormflodssikring af by- og landområder

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning