Region Hovedstaden klarer sig godt sammenlignet med metropoler som Amsterdam, Berlin, Bruxelles, Hamburg, Helsinki og Stockholm. Kun i Stockholm har den økonomiske vækst siden 2009 været højere end i Region Hovedstaden, men trængselproblemer udgør en trussel.

Bruttonationalproduktet (BNP) i Region Hovedstaden er vokset gennemsnitligt 2,4 procent om året siden 2009, hvor den i Danmark som helhed er vokset med 1,3 procent årligt. Det fremgår af rapporten VækstTendens 2017, der er udarbejdet af Center for VækstAnalyse.

Analysen afdækker dog et par af de største trusler mod den fremtidige økonomiske udvikling, nemlig mangel på arbejdskraft og trængselsproblemer. Trængselsproblemer er ifølge rapporten bagsiden af den medalje, der handler om matching, specialisering og videndeling som følge af urbanisering og erhvervskoncentration.

- Høj vækst kræver også en opdateret infrastruktur, som Gladsaxe kommune blandt andet imødegår med etablering af en letbane langs den nuværende Ring 3, og vi har altid fokus på, at virksomhederne i Gladsaxe trives, udtaler Erhvervsudviklingschef Freja Ludvigsen, som er begejstret for rapporten, der placerer Gladsaxe Kommune på en 2. plads blandt Region Hovedstadens 29 kommuner i forhold til, hvor mange penge hver enkelt lønmodtager skaber i merværdi.

Allerede nu er der ifølge en rapport fra Incentive foretaget eller planlagt investeringer for 32 milliarder kr. i kommunerne langs den kommende letbane. Investeringer, der ifølge rapporten vil skabe 36.500 nye arbejdspladser og tiltrække op mod 32.000 nye borgere i områderne inden for 1,2 kilometer fra de kommende letbanestationer.

NB! Selvkørende biler ÆNDRER byerne. Konferencen afholdes d. 20. september 2018.

København er ifølge rapporten fra Center for VækstAnalyse epicenteret for den økonomiske fremgang, der har været i Danmark siden finanskrisen. Krisen ramte hele landet i efteråret 2008, og i 2009 faldt Danmarks BNP med 5 procent. Men allerede året efter var der økonomisk fremgang på 6 procent i København, og de seneste 4-5 år har fremgangen bredt sig til i første omgang de omkringliggende kommuner, derefter til den øvrige del af Region Hovedstaden og endelig hele Greater Copenhagen området og Danmark.

København er dog ubetinget Danmarks største erhvervskommune med et BNP på 323 milliarder kr. svarende til 16 procent af Danmarks samlede BNP. Der bor imidlertid også rigtig mange mennesker i København, så set i forhold til indbyggertallet er det ikke den mest erhvervsintensive kommune i Region Hovedstaden. Det er Ballerup, hvor BNP per indbygger er helt oppe på 1,3 millioner kr.

Selvom en stor andel af landets arbejdssteder er placeret i Region Hovedstaden, skabes en endnu større andel af Danmarks BNP i Region Hovedstaden, nemlig 817 milliarder kr. svarende til 40 procent. At Region Hovedstadens økonomiske tyngde er endnu større end lokaliseringen af arbejdsstederne tilsiger, skyldes dels, at industrien i Region Hovedstaden har højere værdiskabelse end resten af landets industrivirksomheder, dels at der er relativt mange arbejdssteder inden for videntunge brancher med høj værdiskabelse, eksempelvis information, kommunikation, finans og forsikring.

Sammenlignet med andre metropoler som Stockholm, Amsterdam og Berlin, ser udviklingen i Region Hovedstaden ifølge rapporten også fornuftig ud. Kun Stockholm har haft en lidt højere økonomisk vækst blandt andet som følge af, at tilpasninger i den flydende valutakurs har gjort svenske produkter billigere i udlandet i forhold til danske og europæiske produkter.


Relaterede konferencer

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Fremtidens betonbyggeri

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.