Danmark har i alt 5 bevarede vikingeborganlæg. Nu skal ét af dem, den usædvanlige og spektakulære borgring, der markerer sig i landskabet ved Lellinge vest for Køge, formidles via et nænsomt oplevelsescenter inspireret af vikingetidens karakteristiske kongshaller.

Som arkitekt og totalrådgiver er Loop sammen med underrådgiverne Lytt Architecture og ingeniør Viggo Madsen, blevet udpeget som vindere af et nyt oplvelsescenter efter en indbudt konkurrence med i alt 3 danske tegnestuer.

Oplevelsescentret med et budget på 50 millioner kr. skal over knap 2.000 kvm rumme udstilling, Center for vikingestudier, eventcenter og servicecenter.

Det eksisterende Borgring-anlæg ligger som et cirkulært anlæg – et cirkelkors - på en skrånende flade ned mod Køge Å. På den modsatte side af ådalen placeres det nye oplevelsescenter som en rektangulær bygning, der beklædes med sort træ. En bygning der har tydelige referencer til vikingernes enkle langhus-arkitektur med dominerende tagkonstruktioner.

- Jeg er meget tilfreds med vinderprojektet. Loop Architects har på fornem vis løst en vanskelig opgave. De har skabt en flot bygning, der respekterer hierarkiet i landskabet med Borgring som det vigtigste element og ikke mindst et projekt, der kan få det optimale ud af økonomien, udtaler Torben Nielsen, der bestyrelsesformand for Borgring Fonden, som er bygherre på projektet.

Udvikling af fredede og bevaringsværdige bygninger. Konferencen afholdes den 6. september 2023.

Brændt træ beklæder væggene i ankomstrummet, og refererer direkte til vikingetidens materialer, og fremviser en imprægneringsteknik fra datiden. Når man bevæger sig op gennem huset, fra udstillingshallens mørke til udsigtsrummet, opleves en overgang fra det mørke til det lyse. Stærke og dramatiske virkemidler, der hver især iscenesætter oplevelsen.

Tagfladen der beskytter bygningens træfacade fungerer som solafskærmning i sommerperioden. Derudover fungerer udhænget som et overdækket areal, hvor grupper kan samles. Den kompakte bygningskrop gør bygningen energieffektiv og teknikarealer er logisk placeret.

Projektet finansieres af bevillinger fra AP Møller Fonden, Knud Højgaards Fond, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond og Køge Kommune. Efter planen åbner oplevelsescentret i løbet af 2024.


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Fremtidens betonbyggeri

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS