Et 175.000 kvm stort område i Dianalund på Vestsjælland skal udvikles til en ny, bæredygtig bydel med 400 boliger.

Som led i Sorø Kommunes Vision 2022 og ambitioner om at tiltrække flere indbyggere, har kommunen bedt Sweco om at udvikle en masterplan for det 175.000 kvm store område, Pilegårdstrekanten i Dianalund. Den nye bydel skal udvikles med udgangspunkt FN’s verdensmål.

– I byrådet har vi valgt at fremrykke udviklingen af Pilegårdstrekanten, og det glæder mig meget, at vi nu er nået hertil, hvor vi har valgt det firma, som skal udforme en plan for området. Valget er faldet på Sweco, fordi de har vist, at de har blik for at skabe en spændende bydel, som er bæredygtig både socialt, økonomisk og klimamæssigt. Jeg glæder mig til at følge udviklingen af området – og ikke mindst til, at vi i starten af 2022 forventeligt kan sætte de første grunde til salg, siger borgmester i Sorø Kommune, Gert Jørgensen.

FN’s 17 verdensmål indgår i stigende omfang i kommuners og virksomheders arbejde med bæredygtighed, men for at FN’s mål ikke skal forblive abstrakte overskrifter, er det afgørende for Sorø Kommune at få Sweco til at oversætte målene til konkret og relevant fysisk indretning. Målene skal med andre ord oversættes til boligarkitektur og landskabsmæssigt udtryk.

Boligmarkedets udvikling 2021-2030. Konferencen afholdes d. 17. september 2020.

- Vores opgave er meget klar, men samtidig åben og udfordrende. Hvordan kan vi oversætte verdensmålene til nogle fysiske greb, der gør dem relevante for borgerne? Konkret vil vi for eksempel arbejde med verdensmål 13, der handler om klima, og se på, hvordan vi kan bruge regnvand til at skabe rekreative arealer, så regnvandet ikke bliver et problem, men en ressource, forklarer Malene Jensen, der er projektleder på udviklingen af helhedsplanen hos Årstiderne Arkitekter, som er en del af Sweco.

Malene Jensen fortæller, at rådgiverteamet blandt andet ser på, hvordan bydelen kan bidrage til at skabe nye store og mindre fællesskaber.

– Bydelen kan komme til at bestå af et miks af boformer med ambitioner om at skabe store og mindre fællesskaber på tværs af generationer, for eksempel gennem fælleshuse med gæsteboliger og fælles køkken og dermed mulighed for møder mellem områdets beboere og gæster. Samtidig er det planen at koble bydelen til den øvrige del af Dianalund via eksisterende og nye veje og stier, så Pilegårdstrekanten bliver en integreret del af byen, siger Malene Jensen.

Netop nu arbejder Swecos trafik-, akustik- og miljøingeniører og arkitekter med analyser af området, der skal ligge til grund for udviklingen af en ambitiøs helhedsplan for Pilegårdstrekanten, der i sidste ende skal føre til en lokalplan. Den første milepæl er illustrationer af, hvordan området kan udvikles og en præsentation for kommunen kort før sommerferien.

Forventet tidsplan


Relaterede konferencer

Logistik og industri - fart på nye muligheder

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Ny udbudslov KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Boligudvikling i Jylland