Kommunerne i Syd- og Sønderjylland har ikke haft så få ledige kontorlokaler i 6,5 år, viser nye tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Esbjerg er snart kommet af med en pukkel af tomme kontorer og har udsigt til øget efterspørgsel, siger lokal mægler.

Efter et dyk i antallet af tomme kontorlokaler har Syd- og Sønderjylland i øjeblikket den laveste andel af ledige kontorarealer siden årsskiftet 2011/12. Det viser data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

- Med 8,3 procent tomme kontorer har landsdelen stadig en højere tomgang end landsgennemsnittet på 6,8 procent, men Syd- og Sønderjylland har det seneste år haft et større fald i tomgangen end det øvrige Danmark, og andelen af ledige kontorlokaler er den laveste i næsten 7 år. Da det så allerværst ud i 2014 og 2015, var tomgangen i det sydlige Jylland helt oppe på 11 procent – før finanskrisen var det kun 3-4 procent, siger Mette B. Dehn, kommunikationsansvarlig i Ejendomtorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. Aktuelt er lige knap 3.600 kontorlejemål og kontorejendomme udbudt på landsplan via Ejendomstorvet.dk, heraf præcis 500 i Sydjylland. Der er flest lokaler til leje eller salg i Sønderborg og Kolding (begge med 76), i Vejle med 75, Esbjerg med 65 og derefter Haderslev med 58, Aabenraa med 57 og Fredericia med 47.
Faldet i tomgangen skyldes blandt andet det generelle opsving og den stigende beskæftigelse, men også lokale forhold.

- Esbjerg fik en stribe nye kontorbyggerier, fx til Deloitte, Maersk Oil (i dag Total, red.), Semco, Det Faglige Hus og den lokale Claus Sørensen-koncern. Det efterlod byen med en større pukkel af tomme kontorer, og den er vi ved at have fordøjet nu. I Nybolig Erhverv har vi selv fået solgt den gamle Semco-bygning til en medicinalvirksomhed, der flytter fra Bramming til større lokaler i Esbjerg, og skofirmaet Skechers er ved at overtage over 3.000 kvadratmeter. Desuden bliver de tidligere Deloitte-lokaler og et par andre kontorer ombygget til boliger, ligesom det sker i København og Aarhus, siger Kim Damsgaard, partner i Nybolig Erhverv Esbjerg.

Han forudser, at især Esbjerg har udsigt til øget efterspørgsel på kontorlokaler de kommende år.

- Folketinget har givet grønt lys for milliardinvesteringer i Nordsøen, og så har Facebook byggestart næste år for sit kæmpe datacenter. Begge ting forventes at få en positiv effekt på den lokale beskæftigelse og det lokale erhvervsliv, som får brug for mere plads, siger Kim Damsgaard fra Nybolig Erhverv.

Desuden nyder Syd- og Sønderjylland godt af den statslige udflytning af job fra hovedstaden. Den ruller over flere år, og fx får Haderslev flere job under ATP, Augustenborg og Tønder er ved at få dele af Landbrugsstyrelsen og Miljøstyrelsen, mens dele af Energistyrelsen og Energi.dk er rykket til Esbjerg og Fredericia. Sidstnævnte får desuden job fra Banedanmark, og omlægningen af det gamle Skat betyder nye job i blandt andet Haderslev, Ribe og Tønder.
 
 
Fakta om kontorlokaler i Sydjylland


På Ejendomstorvet.dk har Syd- og Sønderjylland 500 kontorlejemål og bygninger til salg, fordelt på landsdelens 12 kommuner:


På landsplan er tomgangen for kontorlokaler 6,8 procent.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i Jylland

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Ungdomsboliger på et modent marked

Den nye Planlov KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS